< Hoogwater en grote grazers - Het Limburgs Landschap
default-header
HomeNieuwsHoogwater en grote grazers

Hoogwater en grote grazers

maandag 19 juli 2021

Update 19 juli 12:00 uur:

De koeien van de Oolderplas die we vorige week niet konden vinden, maar die zichzelf tot grote opluchting van iedereen al zwemmend in veiligheid wisten te brengen, maken het goed. Ze zijn nog wel heel schrikachtig en gestrest. We blijven ze in de gaten houden.

 

Update 18 juli 12:00 uur:

Koniks en Galloways in Linne hebben het gered. Vorige week lukte het niet om twee groepjes dieren uit het natuurgebied te redden. Ze waren naar een hoger stuk gevlucht tussen kolkend Maaswater en en we konden ze niet meer bereiken. Het water steeg tot buikhoogte. Toen het water zakte kwamen ze weer droog te staan en konden ze eten. Nu het water een stuk gezakt is, is hun eiland en dus voedselvoorraad groter. We zijn steeds in de buurt en gaan zodra het kan er naartoe om hun toestand te controleren. Helaas moeten we vanwege de stroming nog even geduld hebben.

 

Update 18 juli 11:30 uur: 

Vermiste koeien terecht. Vorige week konden we 6 runderen in de Ooldergreend tussen Ool en Linne niet vangen. Het groepje splitste zich af van de kudde en vluchtte een struweel op een eiland in. Meteen toen het water zakte zijn we al wadend de dieren gaan zoeken. Ze waren weg. Gelukkig kwam er bericht dat er op de dijk van het Lateraalkanaal 6 Galloways stonden. De dieren hebben zich tot grote opluchting van iedereen al zwemmend in veiligheid weten te brengen.

 

Update 17 juli:

Er is hoop voor de paarden en koeien in de Lus van Linne! De paarden en koeien in de Maas die niet gered konden worden, stonden vannacht met de voeten in het water. Gelukkig lijkt het water te gaan zakken. Ze hebben op hun eilandje ook nog eten. We houden ze goed in de gaten.

Update 16 juli 16:00 uur: Kasteeltuinen Arcen tijdelijk gesloten door hoogwater Maas

Update 16 juli 12:45 uur: Ons hoofdkantoor in Lomm is door het hoogwater slecht bereikbaar.

Update 16 juli 09:30 uur: ‘We staan hier met een machteloos gevoel’

Jos Berends, onze beheerder in Midden-Limburg, is al dagen met zijn team in de weer om dieren te evacueren. Bijna alle dieren zijn in veiligheid, maar bij de Oolderplas en de Lus van Linne kon een aantal dieren niet gevangen worden. De dieren kennen het terrein en zijn niet bang voor water en vluchtten daarom door het water naar een struweel waar we niet meer bij konden komen. De veiligheid van onze eigen mensen ging toen voor.  De Maas in de Lus van Linne kent een sterke stroming. Vanaf woensdag is al geprobeerd de runderen en paarden ( in totaal 11 stuks) daar weg te halen. De opbouw van het natuurgebied maakte het benaderen over land niet meer mogelijk. Met een ponton de dieren bereiken bleek door de sterke stroming onhaalbaar. De dieren staan gelukkig op een hoge plek. We weten dat ze in geval van nood ook goed kunnen zwemmen, maar hopen dat de dieren vooral op de hoge plekken het zakken van het water kunnen afwachten.

In Zuid-Limburg  hebben we alle dieren op het droge. Het bij elkaar drijven en evacueren van de kudde Koniks in de Eijsder Beemden was een stevige klus omdat de dieren een hechte kudde vormen. In Noord-Limburg zijn de evacuaties van onze grote grazers ook deze ochtend nog volop aan de gang om, voor het water komt, alle dieren veilig op het droge te hebben.

 

Update 15 juli 15.30 uur: Vanwege het komende hoogwater wordt in Noord-Limburg hard gewerkt om het vee in veiligheid te brengen. Daarnaast worden ook tijdelijk de poorten van de natuurgebieden langs de Maas gesloten voor publiek.

 

Het Limburgs Landschap heeft natuurontwikkelingsterreinen langs Geul en Maas die met grote grazers worden beheerd. Al die terreinen hebben zogenaamde hoogwatervluchtplekken waar de dieren uit zichzelf, of gedreven, naar toe kunnen als dat nodig is. Met het onverwachte hoogwater in aantocht zijn de afgelopen dagen overal maatregelen getroffen. In de Eijsder-beemden zijn de runderen naar de hoge gronden verplaatst. Ook werden schapen uit beekdalen gehaald. In Ool worden de dieren vandaag weggevangen omdat daar te weinig ruimte over lijkt te blijven. In het Geuldal tussen Valkenburg en Meersen is de situatie enorm snel verslechterd en loopt alles, inclusief huizen onder. Een deel van de dieren kon naar een hoger gelegen stuk bij Houthem gedreven worden. Aan de andere kant van het dal ligt hellingbos, ondanks dat de dieren daar het bos in kunnen hebben ze er voor gekozen in het dal te blijven. Daardoor staan ze nu op een weiland, maar echt in het water. Hoewel ze goed kunnen zwemmen wil Het Limburgs Landschap ze zo snel mogelijk weg krijgen bij de Geul en ze op het droge krijgen. Dat is ook om ze dan te kunnen bijvoeren. Daarom proberen de helpers in bootjes nu de dieren naar een toegangsweg te drijven om ze zo op het droge te krijgen. Dat moet in alle rust gebeuren omdat de dieren al stress hebben van het hoge water.

Dringend verzoek aan het publiek is om ook echt weg te blijven bij de dieren en de helpers hun werk te laten doen.