• Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Anstelvallei naar Limburgs Landschap

Gemeente Kerkrade draagt Anstelvallei over aan Stichting het Limburgs Landschap

 

Anstelvallei HLI 2705lrDe Anstelvallei in Kerkrade is één van de goed bewaarde geheimen van Zuid-Limburg. Er ligt al een aantal jaren een gebiedsplan om de bijzondere waarden van het gebied te versterken door de aanleg van meer landschapselementen en meer natuur. Tegelijkertijd is daar ook een toeristisch recreatief plan aan gekoppeld om ook de belevingsmogelijkheden voor streekbewoners en toeristen te vergroten. De gemeente Kerkrade heeft de handen ineengeslagen samen met de provincie Limburg en Stichting het Limburgs Landschap om tot uitvoer van dit gebiedsplan te komen.

Anstelvallei HLI 2687lr

 

Meer groen
Op 9 juli is de samenwerkingsovereenkomst getekend door wethouder Tim Weijers en directeur-rentmeester Ger Frenken van Het Limburgs Landschap. Doel is om meteen met een kwaliteitsimpuls voor de hele Anstelvallei te beginnen. Volgens wethouder Tim Weijers is het doel er een levendig gebied van te maken voor en door de inwoners van Kerkrade en bezoekers, met respect voor natuur en landschap. Ger Frenken van Het Limburgs Landschap zei trots te zijn dat de gemeente het vertrouwen aan het Limburgs Landschap geeft.

De afwisseling van het gebied en de grootte maken de Anstelvallei belangrijk voor de streekbewoners. Er komt extra aandacht voor de ontsluiting met paden en er komen nieuwe mogelijkheden voor verblijfstoerisme. Het Limburgs Landschap is meteen gestart met het groot onderhoud aan Hoeve Nieuw Ehrenstein. Ook worden dit jaar de eerste groenelementen aangeplant. Daar horen bijvoorbeeld karakteristieke hoogstamboomgaarden bij en groensingels. Daardoor komen er bijvoorbeeld nieuwe bossen aan de rand met industrieterrein Dentgenbach om het besloten karakter van de Anstelvallei te versterken.

Anstelvallei HLI 2884lr

 

Restauratie
De Anstelvallei staat vol cultuurhistorie. Een deel van de gebouwen bij Nieuw Ehrenstein en boerderij Klarenanstel is jammer genoeg in een slechte toestand. Het Limburgs Landschap gaat de komende tijd de restauratieplannen uitwerken en nieuwe toeristische functies onderzoeken. Het verdere verval wordt zo snel mogelijk gestopt en projectgewijs krijgen de panden een nieuwe toekomst. De plannen worden ontwikkeld in samenhang met andere publiekstrekkers zoals GaiaZOO en Kasteel Erenstein [foto's Henk Heijligers].

Er op uit