• Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

 • Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Premiumwandelroute Arcen

Wandelen op niveau!

 

Premium WANDELparadijs
Door de bijzondere natuur en de typische Maasduinen die samen de langste rivierduinen gordel van Nederland vormen, mag een groot deel van dit gebied zich met recht nationaal park noemen. Om mensen de natuurparels van een gebied te laten zien is er vanuit Duitsland een speciaal keurmerk voor wandelroutes ontwikkeld; premium wanderwelten. De regio Maasduinen heeft nu ook zo’n gekeurde route op Landgoed Arcen. Wandel 15,3 kilometer mee en ontdek dit unieke gebied.

Kasteeltuinen Arcen
Landgoed Arcen dankt haar naam aan Kasteel Arcen. De premiumwandelroute start bij dit bijzondere monument, welke u in het toeristenseizoen tegen betaling kunt bezoeken. Na een korte wandeling door het dorp loopt de route langs de Maas. Geniet hier van de rust, de voorbijkomende boten en de grazende Galloway-runderen. Na de weg overgestoken te zijn, komt de route langs een bijzonder stukje geschiedenis. Recent onderzoek heeft een oud doolhof gevonden dat vroeger bij het kasteel hoorde. Stichting het Limburgs Landschap heeft het doolhof weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Halverwege de route passeert u nog zo’n bijzonder monument: Fort Hazepoot. Dit met de hand gegraven fort was onderdeel van het omvangrijke Fossa Eugeniana; een overigens onvoltooid kanaal, dat men in de 17e-eeuw wilde graven om de Rijn met de Maas te verbinden.

Natuurlijk ontbreken op deze route ook de prachtige vennen niet. Zo wandelt u langs het Gelders Vlies en het Straelens Schuitwater. Ideale punten om een korte pauze in te lassen om te genieten van het weidse uitzicht.

De dieren- en plantenwereld
De afwisseling van Landgoed Arcen zorgt voor een unieke soortenrijkdom. Langs de Maas groeien op het hoger gelegen grasland planten zoals geel walstro, hemelsleutel en rapunzelklokje.
Vervolgens ontdekt u het eikenbroekbos. De bomen staan hier vrijwel permanent met hun wortels in het water. Op de overgang van de voedselrijke rivierklei naar de arme zandgronden wordt het broekbos. Deze eiken, beuken en grove dennen zijn soms wel meer dan 250 jaar oud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bosuil, zwarte specht, eekhoorn en verschillende soorten vleermuizen hier voorkomen.
Midden in het bos van het landgoed ligt het Gelders Vlies. Een groot ven met grazige vegetatie van pijpenstrootje waar ook bijzondere veenplanten, zoals veenbes, tot bloei komen.
In 2011 is het Straelens Schuitwater weer teruggegeven aan de natuur en kunt u plantensoorten als koekoeksbloem en moeraskartelblad zien. Eenden en ganzen zijn volop aanwezig op het open water. In de rietkragen zingen en broeden vogels als de kleine karekiet en blauwborst.

Verkrijgbaar bij
De route start- en eindigt bij Kasteeltuinen Arcen en is in zijn geheel bewegwijzerd. Op de parkeerplaats bij de Kasteeltuinen staat een informatiepaneel waarop de route en achtergrondinformatie te vinden is. Er is ook een gratis wandelfolder verkrijgbaar bij Kasteeltuinen Arcen.

Deze premiumwandelroute is gemaakt voor Nationaal Park De Maasduinen in samenwerking met het Grenspark Maas-Swalm-Nette, Routebureau Noord- en Midden-Limburg, gemeente Venlo en Stichting het Limburgs Landschap, met een financiële bijdrage van Provincie Limburg.

Mede gesubsidieerd door: logo provincie Limburg

Er op uit