Limburgse natuur- en erfgoedorganisaties vragen provincie om actie voor landschap
vrijdag 27 september 2024Een coalitie van 28 natuur- en erfgoedorganisaties, waaronder Het Limburgs Landschap, heeft de Provincie Limburg opgeroepen om sterker in te zetten op de bescherming en versterking van het Limburgse landschap. In een gezamenlijke brief aan het college van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten pleiten wij voor concrete maatregelen om de karakteristieke landschapselementen van de provincie beter te beschermen, te behouden en te beheren.
Het Limburgse landschap is uniek door zijn houtwallen, hagen, graften en holle wegen. Deze elementen vormen niet alleen het hart van de Limburgse identiteit, maar spelen ook een cruciale rol in het bevorderen van biodiversiteit, waterregulatie en behoud van ons cultureel erfgoed. Echter, door veranderingen in landgebruik en stedelijke groei, staan deze waardevolle elementen steeds meer onder druk.
“Het Limburgse landschap dreigt zijn eigenheid te verliezen als er nu niet wordt ingegrepen,” waarschuwt Pascale Plusquin, directeur van de Natuur en Milieufederatie Limburg. Ze benadrukt dat het behoud van deze landschapselementen essentieel is voor zowel de ecologische, economische als de culturele waarde van de provincie. “De aandacht voor landschapsbeheer is de afgelopen jaren verslapt, terwijl juist nu actie nodig is.”
In onze oproep vragen de we de provincie om meer ambitie en concrete stappen. We pleiten voor langdurig behoud van landschapselementen in de omgevings-verordening en -plannen, de oprichting van een landschapsregister, het stimuleren van samenwerking tussen gemeenten om een uniforme bescherming te waarborgen en versterken van lokale initiatieven door onder andere educatie. Daarnaast is er behoefte aan een evaluatie van de subsidieregelingen voor landschapsbeheer, zodat ook kleine agrariërs en stichtingen hier beter gebruik van kunnen maken.
Lee Vos van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, mede-initiatiefnemer van de brief, benadrukt de urgentie: “het merendeel van onze landschapselementen is nog steeds niet planologisch of juridisch beschermd. Ook wordt er door provincie en gemeenten niet of nauwelijks tegen het opruimen van deze waardevolle elementen handhavend opgetreden. Inmiddels is 60 % en in sommige gemeenten zelfs 70 % van onze karakteristieke landschapselementen uit ons Limburgse landschap verdwenen. Na jaren van intensief lobbyen om het unieke Limburgse landschap te redden, ben ik blij dat zoveel organisaties zich verenigd hebben om de provincie tot actie op te roepen. Het is nu het moment om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen en ons landschap voor toekomstige generaties te herstellen, te beschermen en juridisch te borgen”.
De brief komt op een cruciaal moment, nu er vanuit het Rijk en de Europese Unie meer aandacht en financiering komt voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De betrokken organisaties roepen de provincie op om de regie te nemen en samen met andere bestuurslagen afspraken te maken over de verdeling van financiële middelen voor landschapsbeheer. Dit zal niet alleen de provinciale middelen aanvullen, maar ook zorgen voor een bredere basis van ondersteuning en investeringen.
“Wij zijn bereid om mee te denken en oplossingen aan te dragen,” besluit Plusquin. “Maar het is nu aan de provincie om daadkracht te tonen en samen met ons Limburg groener en veerkrachtiger te maken.”