< Meer kansen voor unieke zinkflora bij Epen - Het Limburgs Landschap
default-header
HomeNieuwsMeer kansen voor unieke zinkflora bij Epen

Meer kansen voor unieke zinkflora bij Epen

woensdag 9 september 2020

Natuurmonumenten en Stichting het Limburgs Landschap gaan vanaf september natuurbeheer uitvoeren op percelen langs de Geul bij Epen. Doel is een rijkere zinkflora want die is uniek voor Nederland. Daarmee wordt ook de dierenwereld gestimuleerd. In het Geulwater zit zink en lood uit de bodem. Dat is nog gestimuleerd door voormalige mijnactiviteiten in België. Het gele zinkviooltje is de meest kenmerkende soort maar die is nu bijna uitgestorven. De geschikte weilanden langs de Geul zijn echter jarenlang intensief agrarisch gebruikt waardoor de zinkflora weggeconcurreerd is. Dus wordt de originele situatie teruggezocht. Dat kan door het afgraven van de dichte grasmat. Zo ontstaan er op de kale, voedselarmere bodem nieuwe kansen voor de zinkflora.  

Zomerwerk

De bijzondere zinkomstandigheden zijn natuurlijk ook in België te vinden, dus is er een grensoverschrijdende samenwerking opgezet. Zo wordt er op de kale grond die na het afgraven van de grasmat overblijft, maaisel van natuurgebieden in België opgebracht. Daarin zitten zaden, bodemschimmels en eitjes van insecten in. Zo krijgt de zinkflora in het Nederlandse deel van de Geul een stevige impuls. Na een paar jaar zullen de weilanden weer een gevarieerde begroeiing hebben. Een begroeiing waar het Geuldal ooit beroemd om was.

Uitvoering in het terrein

Natuurlijk zullen de werkzaamheden met machines, die plaggen en materiaal afvoeren echt opvallen. De meest zichtbaar is de uitvoering de eerste drie weken van september, de afronding zal medio oktober zijn. Het kan ook tijdelijk voor overlast zorgen in en rondom het zuidelijke Geuldal.

Het wandelen langs de Geul blijft mogelijk, er is alleen rekening te houden met wat werkverkeer. Verder worden er informatieborden geplaatst om de werken toe te lichten in het veld.

Extra steun

Met dit project worden de soortenrijke terreinen in het Belgische Plombieres verbonden met de natuur in het Limburgse Geuldal. Vanwege die Europese samenwerking binnen het zogenaamde life-project ‘Pays Mosan’ heeft zowel Europa als de provincie Limburg bijgedragen en zorgen zij zo mede voor een grotere soortenrijkdom.