• Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

 • Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

De Dellen/ Meerssenerbroek: Ontluikend voorjaar AFGELAST

Van15 maart 14:00tot16:00
Categorie: Algemeen

Ontluikend voorjaar

Vanwege de huidige ontwikkelingen van het coronavirus voelt Stichting het Limburgs Landschap zich genoodzaakt om tot nader orde alle excursies en activiteiten af te gelasten. Hiermee volgen wij de landelijke keuzes die wij zien bij onze collega-organisaties en het RIVM. 

 

De al vroeg in het voorjaar bloeiende struiken van de hazelaar en boswilg toonden reeds in februari en maart hun katjes en beginnen nu in blad te geraken. Een andere eerste voorjaarsbode met goudgele bloemhoofdjes is het Klein hoefblad. Het is in Nederland en België een van de vroegst bloeiende inheemse planten: van februari tot april. Ook Speenkruid is een vroege lentebode. De naam heeft betrekking op het uiterlijk van een deel van de wortels; deze zijn knotsvormig opgezwollen en dienen als reserveorganen. De goudgele bloemblaadjes die van maart tot mei aanwezig kunnen zijn, zijn stervormig gerangschikt.

Soorten als bosanemoon en voorjaarshelmbloem beginnen ook langzaamaan in bloei te komen en zorgen voor een mooi tapijt in het bos. De voorjaarshelmbloem (tegenwoordig vingerhelmbloem geheten) heeft een wortelknolletje dat ongeveer zo groot is als een hazelnoot. Deze knol is niet hol van binnen zoals bij de verwante soort holwortel. De wetenschappelijke soortnaam van de vingerhelmbloem is daarom ‘solida’, wat ‘massief’ betekent.

Gaat u zelf mee op zoek naar al deze voorjaarsbodes? Start om 14.00 uur.


Er op uit