Lopend
Bonsdalgroeve Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers in de Bonsdalgroeve een ondergrondse werkplaats voor het repareren van vliegtuigmotoren. Wij willen deze historische locatie toegankelijk maken voor iedereen.Boswerkzaamheden
De helft van onze natuurgebieden bestaat uit bos, dat is ongeveer 4.500 hectare. Een aanzienlijk deel daarvan heeft het echter moeilijk; plaatselijk gaan de bomen zelfs dood. Het Limburgs Landschap is daarom het hele jaar door bezig met boswerkzaamheden. Om bossen klimaatbestendig te maken zullen er bomen gekapt moeten gaan worden. Tijdens een wandeling door het gebied kan dit er heftig uitzien, maar de werkzaamheden zijn noodzakelijk om het bos te kunnen behouden voor de toekomst. Nadat er is gekapt gaan we ook weer nieuwe bomen aanplanten.
Klimaatbestendig
Het huidige bos en met name de bosbodem heeft zich niet voldoende kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Een gezonde bosbodem is een vereiste voor een gezond bos, maar door de verslechterde bodem kunnen bossen zich niet meer beschermen tegen veranderende omstandigheden. Door extreem weer, stikstofdepositie, ziektes en de komst van invasieve exotische dieren en planten hebben veel bomen het moeilijk en sterven. Om het bos toch klimaat- en daarmee toekomstbestendig te maken moet Het Limburgs Landschap ingrijpen. Het verbeteren van de veelal arme zandgronden is daarbij meer dan ooit van cruciaal belang. Daarnaast moeten goede, gezonde bomen worden bevoordeeld tegenover zieke bomen en invasieve exoten. Het Limburgs Landschap verjongt ook bossen. Dat wordt gedaan door het uitdunnen van het bos en het aanplanten van verschillende specifieke boomsoorten. Deze soorten helpen de bodem te herstellen en het bos beter bestand te maken tegen de klimaatveranderingen. Dat zijn soorten zoals winterlinde, haagbeuk, zoete kers, zomer- en wintereik. Daar waar voldoende ruimte en licht is worden ook struiken zoals hazelaar, meidoorn, inheemse vogelkers en kornoelje aangeplant. Samen met Trees for All zijn we bezig om tientallen hectares nieuw bos aan te planten in onze natuurterreinen.
Werkzaamheden
Een bos groeit erg langzaam, dus Het Limburgs Landschap moet nu de eerste stappen zetten om het bos toekomstbestendig te maken. Sommige bomen moeten worden gekapt, maar niet alle dode bomen worden uit het bos verwijderd, want dood hout leeft. In dood hout zitten namelijk verschillende mineralen waarvan het leven in het bos kan profiteren. Het dode hout met veel mineralen blijft daarom liggen. De gekapte bomen die uit het bos worden gehaald worden verkocht. Veel van deze bomen zijn ooit op de droge zandgrond aangeplant en waren bedoeld als mijnhout. Boomstammen worden niet verkocht aan biomassa centrales, de opbrengsten worden juist gebruikt om te kunnen investeren in natuur. Productie van hout is geen doel en houtoogst hooguit een bijproduct van natuurbeheer.
Blessen
Als voorbereiding op boswerkzaamheden kunnen bomen gemarkeerd worden met verschillende kleuren en symbolen, dat noemen we blessen.
Bomen met oranje markeringen maken plaats voor nieuw bos.
- Cirkels of strepen: deze boom wordt verwijderd
- X: Deze boom blijft achter in het bos. Dood hout leeft!
- R: Deze boom wordt geringd en sterft langzaam af.
Blauw:
- Blauwe symbolen betekenen dat deze boom blijft staan ten behoeve van het toekomstige bos.
Actuele boswerkzaamheden
Ravenvennen
In de Ravenvennen worden vanaf najaar 2024 bomen gekapt en nieuwe bomen aangeplant. De bomen die gekapt worden zijn vooral grove dennen die in het verleden zijn aangeplant voor de mijnbouw. Tijdens een bezoek aan het bos kun je kokers in het bos zien staan. Deze kokers beschermen jonge aanplant tegen vraat van reeën. De witte en bruine kokers beschermen de jonge bomen dus tegen vraat, maar ook tegen uitdroging. Het materiaal zorgt ervoor dat binnen in de koker een microklimaat ontstaat waardoor de kans wordt verkleind dat de aanplant sterft tijdens droge periodes. We werken veelal met witte kokers omdat de bomen licht nodig hebben om te groeien. Als reeën de knop van de boom niet meer kunnen bereiken is de boom groot genoeg en worden de kokers verwijderd. Dit zal enkele jaren duren. Lees het persbericht over de werkzaamheden die in Landgoed de Hamert en Rode Hoek hebben plaatsgevonden.
Steenmeel uitstrooien boven de Maasduinen
In bossen op droge zandgronden is de invloed van verzuring, verdroging en klimaatverandering goed merkbaar. Bomen worden minder vitaal, hebben vaker last van ziektes en kunnen uiteindelijk afsterven. Een ontwikkeling die we natuurlijk het liefst keren. Uiteindelijk zal de stikstofdepositie omlaag moeten en het grondwaterpeil omhoog. In de tussentijd kunnen we proberen de bodem te herstellen en daarmee het perspectief voor onze bossen verbeteren. Het Limburgs Landschap en Bosgroep Zuid doen dat onder andere door mineralen aan de bosbodem toe te voegen. In het begin van 2024 zullen we met helikopters steenmeel uitstrooien boven verschillende bossen in de Maasduinen. Lees meer over dit project via deze link.
Linnerheide
Op de Linnerheide staan veel Amerikaanse eiken, deze exoot is erg overheersend. Verschillende van deze bomen zullen worden weggehaald om inheemse soorten zoals de beuk en de inlandse eik meer kans te geven.