De Molenberg

De Molenberg

Klein loofbosperceel [0,77 ha] op de terraswand langs de N271 ter hoogte van Plasmolen met een tweetal vervallen bouwwerkjes.

 

Bereikbaarheid en recreatiemogelijkheden

Buslijn 83 [Venlo-Nijmegen] komt langs het gebied [halte Plasmolen, Rijksweg/Witteweg; 300m].

Door het kleine bosgebied dat in eigendom is van Het Limburgs Landschap zijn geen paden aanwezig.

 

Geschiedenis

In het bosperceel is een tweetal interessante bouwwerkjes terug te vinden. Het betreft een watertoren, die vermoedelijk stamt uit de periode van de Tweede Wereldoorlog en de restanten van een oude waterkelder. De exacte achtergrond en leeftijd van de bouwwerkjes zijn nog niet achterhaald, mogelijk hebben beide gebouwen verband met de windmolen die op het naastgelegen perceel  heeft gestaan. Deze is echter in de Tweede Wereldoorlog verwoest en van die molen zijn enkel nog de fundamenten aanwezig.

 

Beschrijving

Mooi stukje hellingbos aan de rand van de stuwwal langs de N271 nabij Plasmolen [gemeente Mook en Middelaar]. Het bos bestaat uit enkele mooie oude esdoorns en eiken, met in de ondergroei opslag van dezelfde boomsoorten bijgemengd met acacia, vuilboom en in de randen een enkele sleedoorn. Op het perceel zijn, bovenop de stuwwal, een tweetal vervallen bouwsels aanwezig, waarbij een van de bouwwerken een voormalige watertoren is uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Beheervoornemens vanaf 2014

Op de Molenberg is nog geen beheer uitgevoerd.

 

 

Meer info en folders

Van de Molenberg is geen informatiefolder beschikbaar.