• Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

NAVO-hoofdkwartier

Bezoek het voormalig NAVO-hoofdkwartier
 
Het  voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is na een jarenlange sanering opengesteld. Een team van gidsen staat voor u klaar om u rond te leiden en te vertellen over wat zich in de tijd van de Koude Oorlog heeft afgespeeld in dit deel van de Boschberggroeve [meer info onder de ticketmodule]. U kunt hieronder een plek reserveren voor een van de maandelijkse excursies [excursie duurt ongeveer 2,5 uur]. 
    
Rondleidingen 2020:
19 + 20 september (uitverkocht), 17 + 18 oktober (uitverkocht) en 21 + 22 november (uitverkocht). 
In verband met de uitbraak van het coronavirus zijn de rondleiding tot 1 september afgelast. 
 
De kosten voor de tickets bedragen € 7,00 per persoon en voor Beschermers van Het Limburgs Landschap € 5,00.  
 
 
Er is voldoende parkeergelegenheid bij de Cannerberg. Info vindt u op het ticket dat u na de betaling direct per mail wordt toegezonden [kijk eventueel in uw spambox voor de mail]
  
Let op!
 • Zorg voor goed schoeisel en warme kleding [het is slechts 9 graden en erg vochtig]
 • Kinderen mogen alleen mee onder begeleiding van volwassenen, de rondleiding is niet toegesneden op kinderen [onder 16 jaar]
 • Rolstoelvriendelijk [scootmobiel is helaas niet mogelijk]
 • U betreedt het gangenstelsel op eigen verantwoording 
 
VOORMALIG NAVO HOOFDKWARTIER 

De Cannerberg is een heuvel ten zuiden van Maastricht. Onder de heuvel bevinden zich een aantal mergelgroeven waar in vroeger tijden mergel werd gewonnen. De belangrijkste zijn de Kasteelgroeve (zo genoemd vanwege zijn ligging achter Chateau Neercanne) , de gedeeltelijk in België gelegen Muizenberg, de Jezuïetenberg en de Boschberg. In 1944 richtten de Duitsers de berg in als een werkplaats voor de montage van vliegende bommen van het type V-1.

Vanaf 1954 huurde het Ministerie van Oorlog de Boschberg van Stichting het Limburgs Landschap voor een periode van vijftig jaar. De NAVO ging de groeve in gebruik nemen als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen in het kader van de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Er werkten Nederlandse, Belgische, Britse, Duitse en Amerikaanse militairen. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de militaire luchtverkeersleiding voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft, zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld. Tijdens een rondleiding maken de bezoekers kennis met dit buitengewone verhaal.

 

Flag of the United KingdomCannerberg, an extraordinary nature reserve with a unique underground story

The “Cannerberg” is a hill nearby the city of Maastricht. It has several man-made underground limestone quarries. The most important quarries are “Kasteelgroeve” (named after Château (Castle) Neercanne), “Muizenberg” (partially located in Belgium), “Valberg” (including the “Jezuïtenberg”) and “Boschberg”. In 1944, the Germans used the latter as a  location for the assembly of V1 flying bombs.

Flag of the United KingdomCold War period 1954-1993 

From 1954, the former Ministry of War rented quarry “Boschberg” from Stichting het Limburgs Landschap for a period of 50 years. In 1955, the NATO put up an interim war headquarters: ‘a temporary site to be used only in war”. From 17 February 1956, the headquarters received the status “top secret”. As a result of the Iron Curtain, the bunker was, even in time of peace, permanently military manned  (24/7 all year round) from 1 July 1963 onwards.This command was comprised of Dutch, British, Belgian, German and American military personnel It was a major ommunications centre for NATO and it also provided the flight control and air defence covering the northern half of West Germany. After the NATO left the quarry in 1992, it became notorious for the huge amounts of asbestos used as isolation material. The whole subterranean complex was stripped and cleaned thoroughly. What’s left now are the ruins of this exceptional complex. During the tour, visitors will discover this extraordinary story. 

 

Er op uit