• December Hamert

     

     

     

     

     

     

    Namens de natuur uw gastheer

  • December Zwart Water

      

    Namens de natuur uw gastheer

  • December Maascorridor

    Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

  • December Mortelshof

     

     

     

     

     

     

     

    Landschap, meer dan natuur alleen

  • December Cottessen

    Lees het landschap

  • December Jammerdal

     

     

     

     

     

     

     

    Geleend van onze kinderen

Filmvoorstelling NAVO-hoofdkwartier

Het NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is maandelijks te bezoeken. U dient daarvoor toegangskaarten te bestellen.
 
 
Het  voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is na een jarenlange sanering opengesteld. Een team van gidsen staat voor u klaar om u rond te leiden en te vertellen over wat zich in de tijd van de Koude Oorlog heeft afgespeeld in dit deel van de Boschberggroeve. Voor 6 euro per persoon kunt u hier een plek reserveren tijdens de 'Open Dag' op vrijdag 28 en zaterdag 29 december [excursie duurt ruim 2 uur]. 
   
Rondleidingen 2018:
 
OP 28 EN 29 DECEMBER TIJDENS DE OPEN DAGEN ZIJN ER REGULIERE EXCURSIES OM 13.00 14.00 EN 15.00 UUR
 
Bestelling en betaling (Ideal, Mastercard, Visa, Bancontact / Mr. Cash) vindt plaats door onderstaand scherm in te vullen:
 
Bij de groeve zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig [Cannerweg 798, 6213 ND, Maastricht].  
 
Let op!
• Zorg voor goed schoeisel en warme kleding [het is slechts 9 graden en erg vochtig]
• Kinderen mogen alleen mee onder begeleiding van volwassenen, de rondleiding is niet toegesneden op kinderen [onder 12 jaar]
• U betreedt het gangenstelsel op eigen verantwoording
 
De excursies worden verzorgd door gidsen van Stichting het Limburgs Landschap. 
 
 

Flag of the United KingdomCannerberg, an extraordinary nature reserve with a unique underground story

The “Cannerberg” is a hill nearby the city of Maastricht. It has several man-made underground limestone quarries. The most important quarries are “Kasteelgroeve” (named after Château (Castle) Neercanne), “Muizenberg” (partially located in Belgium), “Valberg” (including the “Jezuïtenberg”) and “Boschberg”. In 1944, around 2000 people worked in the latter on a secret German location for the construction of V1 flying bombs.

Flag of the United KingdomCold War period 1954-1993 

From 1954, the former Ministry of War rented quarry “Boschberg” from Stichting het Limburgs Landschap for a period of 50 years. In 1955, the NATO put up an interim war headquarters: ‘a temporary site to be used only in war”. From 17 February 1956, the headquarters received the status “top secret”. As a result of the Iron Curtain, the bunker was, even in time of peace, permanently military manned  (24/7 all year round) from 1 July 1963 onwards. This commando consisted of Dutch, British, Belgian, German and American army units from the north of west Germany. The centre also provided the flight control covering an area from Norway to Italy. After the NATO left the quarry in 1992, it became notorious for the huge amounts of asbestos used as isolation material. The whole subterranean complex was stripped and cleaned thoroughly. What’s left now is the ruin of this exceptional complex. During the tour, visitors will discover this extraordinary story. 

 

Er op uit