• September Goedenraad3

   

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • September Goedenraad1

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • September Goedenraad

   

  Lees het landschap

 • September Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

Kwartaalblad

 

Zomer!

Verlangen naar een zomer met volop verrassingen

32 pagina's Zomer

voorplaat zomer

Mooi dichtbij | Zomer

Interview
Rob Rambags is als parkmanager al sinds 2005 betrokken bij Kasteeltuinen Arcen. Het is 30 jaar geleden dat Prins Bernhard deze ‘permanente Floriade’ opende. De kasteeltuinen oogsten weer lof want je kunt er genieten van fraaie tuinen en rijk erfgoed. De gasten zien in alle seizoenen de resultaten van de hernieuwde energie. Samenwerken blijkt het sleutelwoord. Lees hier het interview.
 
Wist u dat Kasteeltuinen Arcen al voor de derde maal op rij door de ANWB gekozen is tot leukste uitje van Limburg?
Beschermers ontvangen korting op dagkaarten en abonnementen. Lees meer over beschermerskorting of bezoek de website Kasteeltuinen Arcen.
 
Jaarbericht
Kijkt u mee terug op 2017?
Bekijk het complete jaarverslag of lees het Jaarbericht 2017 [verkorte versie] uit het kwartaalblad.
 
Europees Jaar van het Culturele erfgoed
2018 is uitgeroepen tot het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Het Limburgs Landschap organiseert elke tweede weekend van de maand een erfgoedweekend. Juli staat in het teken van het 400 jarig jubileum van de Torenmolen Gronsveld. Lees meer...
Ook de fotowedstrijd 2018 staat in het teken van het themajaar. Lees meer….
 
Aankopen | Beheerprojecten
Afgelopen periode kwam er ruim 15 ha aan nieuwe natuur bij en werd beheer uitgevoerd in de Ravenvennen, Sarsven en de Banen, Bemelerberg, Wittemer Molen en op de Torenmolen Gronsveld.
 
Nieuwe toekomst voor kloostergoed St. Paul 
In de bossen van de zuidelijke Maasduinen ligt het domein van de laatste Nederlandse paters van Mariannhill. Wie de afslag naar het missiehuis neemt en het kloostergoed betreedt, treft een uit witte steen opgetrokken moderne kapel, een bijpassende pastorie en een in lage villabouw opgetrokken klooster. De gebouwen zijn omringd door een prachtig oud en reliëfrijk bos met sfeervolle wandelpaden. De wandelaar komt langs een omheinde begraafplaats, een beeld van de goede herder en de koel kabbelende Rode Beek. Het missiehuis met bijbehorende bossen is een voor de natuur waardevolle schakel tussen Landgoed de Hamert en de natuurgebieden Dorperheide en Landgoed Arcen.
 
Vleermuizen, baardmannetjes....
Vleermuizen huizen ook vaak in woningen. In het voorjaar krijgen ze jongen en valt ineens hun aanwezigheid. Geen paniek, van deze insecteneters hebt u niets te vrezen. Ze zijn uitermate nuttig. 
Afgelopen voorjaar werden opvallend veel baardmannetjes in Limburg waargenomen. Als die nu eens gingen broeden... 
Guus Urlings wandelt deze keer in de omgeving van kasteel Goedenraad. Wandelt u met hem mee?
In de rubriek Hand aan de Schop de natuurontwikkeling in het Beneden-Geuldal. Hoe staat het 20 jaar later ervoor met Ingendael, Bergse Heide, het Meerssenerbroek en De Dellen? Lees hier de artikelen 'Nieuwe uitdaging in het Geuldal' uit 1995 en 'Nieuwe natuur in het Beneden-Geuldal (2)' uit 1996.
 
Onder water
Met de neus in het water bij het Geldernsch-Nierskanaal: kraamkamer voor de vissen van de Maas.  
    

Kinderbijlage das

bijlage das

De zomerbijlage gaat over de das; deze kinderbijlage is hier gratis te downloaden. Maak een foto, tekening of schrijf een verhaal Laat zien waar jij een zwaluwnest hebt ontdekt. Stuur dit op voor 9 augustus 2018 op [adres, zie kinderboekje]. 

 

Een veelheid aan fraaie onderwerpen in dit kwartaalblad. Gratis voor Beschemers. Geen lid van Het Limburgs Landschap en toch een kwartaalblad ontvangen. Vraag een gratis exemplaar aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.