• Juni Isabellegreend

   

   

   

   

   

    

  Lees het landschap

 • Juni Eys

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juni Houthuizer Molen

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

Kwartaalblad

Lente!

cover lente 2020

Mooi dichtbij | Lente….naar buiten

Boereninclusief naturen; het VOORWOORD van onze directeur Wilfred Alblas. In een INTERVIEW met Peter en Nelleke Hegger wordt hier nog dieper op ingegaan. Op Hoeve Jamboors in Arcen boeren zij biologisch boeren en wordt de samenwerking met Het Limburgs Landschap geïntensiveerd. Lees hier het interview. 

In HAND AAN DE SCHOP legt Meyke Houben haarfijn uit hoe het zit met de bosaanplant tussen de Venlose stadsrand en de Duitse grens. Edmond Staal gaat in dit nummer terug in de tijd; in GERED lees je hoe het uiteindelijk toch goed kwam met Landgoed de Hamert en CULTUREEL ERFGOED gaat in op de oorlogssporen van Landgoed Arcen. ’De mooiste lentedag is de eerste’, deze COLUMN van Guus Urlings is ongetwijfeld een waarheid als een koe.

Over de HAMSTER was afgelopen periode in de Limburgse politiek wat gekissebis, maar er is zoveel méér te halen met deze ondergrondse ambassadeur. Lees meer...
Verder in dit nummer de middelste bonte specht [BUITENSHUIS], geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad [ONS LANDSCHAP] en de meerval [ONDER WATER]. Deze vis die een lengte kan bereiken tot wel 2 meter maakt soms jacht op duiven die vanaf de oever water drinken. Kijk hier  en hier verder...

Kasteeltuinen Arcen opent haar deuren met een nieuw Metternichpadeen. Daar kunt u als Beschermer natuurlijk van profiteren.

Aan de villa van Hoeve Nieuw Ehrenstein wordt weer flink verder gewerkt en we worden enthousiast van uw hulp in STEUN IN DE RUG VOOR ONS WERK. Verder nog de Nationale Bijentelling [excursie Weerterbos in verband met de uitbraak van het coronavirus geannuleerd], expositie over de Maasduinen, een bloesemtocht speciaal voor onze Beschermers [afgelast in verband met de uitbraak van het coronavirus], live ooievaars kijken in Kasteeltuinen Arcen. In de rubriek AANKOOP EN BEHEER leest u weer wat we afgelopen periode hebben aan kunnen kopen en waar we bezig zijn om de natuur nog mooier te maken dan die al is.

 

Kinderbijlage: De wilde eend

De lentebijlage gaat over de wilde eend, deze kinderbijlage is gratis te downloaden. Weet jij hoe het komt dat na de broedtijd alle eenden bruin lijken? Stuur uw reactie in voor 17 mei [adres: zie kinderboekje].

bijlage wilde eend

Een veelheid aan fraaie onderwerpen om de lente te beginnen. Gratis voor Beschermers. Geen lid van Het Limburgs Landschap en toch een kwartaalblad ontvangen? Vraag een gratis exemplaar aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto voorplaat: Frankenhofmolen, Henk Heijligers.

 

Er op uit