• Februari Arcen

   

   

   

   

   

   

   

   

    

   

  Geleend van onze kinderen

   

 • Februari Exaten

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Februari Dubbroek

   

   

   

   Namens de natuur uw gastheer

 • Februari Fossa Eugeniana

   

    

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

Kwartaalblad

Winter!

 

cover winter2019

 

Mooi dichtbij | Winter

 

Het voorwoord GAT IN DE LUCHT over ozonlaag, klimaatverandering en stiktof.

In het interview drie deskundigen van de beheercommissie van Stichting het Limburgs Landschap ,Michiel Wallis de Vries, Roland Bobbink en Arnold van den Burg aan het woord over de stikstofproblematiek. Lees het artikel 'STIKSTOF: VAN BOUWSTEEN NAAR BARRIERE'.

Arjan Ovaa gaat KNUS DE WINTER DOOR en zoomt in op hoe o.a. de grauwe schildwants en de lindenspitskop de winter doorkomen.  PETRUS AAN DE HEMELPOORT, hoe de Frankenhofmolen op het nippertje gered kon worden. Nog meer winter: weet u hoe GROTE GRAZERS IN DE WINTER aan hun voedsel komen? In AANKOPEN EN BEHEERPROJECTEN leest u over de nieuwe aankopen en welke werkzaamheden er afgelopen periode zijn uitgevoerd, inclusief goed nieuws over de eikelmuis.

EEN STILLE MOLEN MAALT GEEN GRAAN, onze molenaars kunnen hulp gebruiken. Schrijf u in voor de kennismakingscursus molenaar.

Regen is welkom in de Nederlandse natuur. In DE MANTRA VAN WINTERREGEN staat colomnist Guus Urlings stil bij het huilen van het bos. Meyke Houben beschrijft in de rubriek HAND AAN DE SCHOP hoe pijpenstrootje en explosieven plaats maken voor nieuwe heide. Bekijk hier de video van het ruimen en 'springen' van de minutie uit de Tweede Wereldoorlog. Marie-Jose van Megen en Jan Kluskens genieten nog zichbaar na van de aanleg van de BELEVINGSTUIN THEILENS WEI bij Lottum. In KOKERJUFFERS EN SCHIETMOTTEN beschijft Harry Tolkamp wat er onder water te beleven is.

De Nederlandse vleermuizen zitten weer in de lift en wat zijn we als Limburgs Landschap blij met de Nationale Postcode Loterij: PUZZELEN MET DE NATIONALE POSTCODE LOTERIJ.

Dat zelfs oorlogen erfgoed nalaten kunt u lezen in de rubriek CULTUREEL ERFGOED. Verder blikken we terug op onze Open Dag bij Hoeve Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei in Kerkrade, zijn wel blij met alle steun in STEUN IN DE RUG VOOR ONS WERK en in de rubriek SPECIAAL VOOR U aandacht voor de Open Dagen tijdens de kerstvakantie in het voormalig NAVO hoofdkwartier en leest u hoe u 10% korting krijgt bij bestelling van vetbollen en vogelwintervoer bij Vivara. 

   

Kinderbijlage winterkoning

bijlage winterkoning

De winterbijlage gaat over de winterkoning; deze kinderbijlage is gratis te downloaden. Heeft u een winterkoning gezien? Stuur uw  reactie in voor 3 februari  [adres, zie kinderboekje]. 

Een veelheid aan fraaie onderwerpen in dit kwartaalblad. Gratis voor Beschemers. Geen lid van Het Limburgs Landschap en toch een kwartaalblad ontvangen. Vraag een gratis exemplaar aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Foto voorplaat: Nieuw Ehrenstein, Henk Heijligers.

Er op uit