Afleveringen Natuur en Zo
Aflevering 1
In deze aflevering legt collega Patrick uit wat hellingbossen toch zo bijzonder maakt.
Aflevering 2
Collega René legt uit hoe de restauratie van Nieuw-Ehrenstein in zijn werk is gegaan en voor welke uitdagingen je als erfgoedeigenaar kan komen te staan.
Aflevering 3
In deze aflevering vertelt collega Jos over de waterhuishouding van de Vlootbeek.
Aflevering 4
In deze aflevering van Natuur en Zo zien we dat de Maas zelf zorgt voor nieuwe natuur als ze maar een beetje de kans krijgt. Collega Edmond laat het je zien in Barbara’s Weerd.
Aflevering 5
In het Weerterbos laat collega Jos zien wat bosbeheer inhoudt.
Aflevering 6
Collega Tom neemt je mee naar de Hamert en laat zien wat heidebeheer inhoudt.
Aflevering 7
In deze aflevering is er aandacht voor begrazing in onze natuurgebieden. Bloemist Chantal van Kasteeltuinen Arcen laat zien dat hagen veel mooier zijn dan schuttingen en geeft tips over hoe ze bij te houden.
Aflevering 8
In deze aflevering neemt collega Tom je mee op zoek naar sporen uit het verleden in de natuur en leert bloemist Chantal van Kasteeltuinen Arcen je alles over de roos.
Aflevering 9
In deze aflevering aandacht voor een kleiner exemplaar uit de dierenwereld; de geelbuikvuurpad. Deze amfibie komt in Nederland alleen in Zuid-Limburg voor. Verder laat Chantal van Kasteeltuinen Arcen zien op welke manier je een mooie rotstuin kunt aanleggen en op Hoeve Jamboors gaat Peter scheuren op de tractor.
Aflevering 10
In deze aflevering van Natuur en Zo een kruisbestuiving van 2 soorten erfgoed. Op Kasteelpark Elsloo komen materieel en landschappelijk erfgoed samen. Chantal van Kasteeltuinen Arcen laat je zien hoe je een prachtig najaarsboeket kunt maken om je huis in herfstsferen te krijgen en natuurlijk wordt weer een bezoek gebracht aan hoeve Jamboors.
Aflevering 11
In deze uitzending is er speciale aandacht voor natuurlijk akkerbeheer. In Kasteeltuinen Arcen gaan we dieper in op herfstkleuren in de tuin.
Aflevering 12
In deze aflevering van Natuur en Zo nemen we een kijkje in de grootste hoogstamboomgaard van Nederland. Deze ligt er prachtig bij, en wandelaars plukken de vruchten van het beheer. Met de winter in aantocht laat Chantal van Kasteeltuinen Arcen zien hoe je de vogels en andere dieren een handje kunt helpen.
Aflevering 13
In deze aflevering van Natuur en Zo aandacht voor sporen van hoogwater. We nemen daarvoor een kijkje bij de Lus van Linne met Jos en Arjan. Chantal geeft tips over hoe je mooie plukboeketten maakt en daar lang plezier van kunt hebben.
Aflevering 14
In aflevering 14 nemen we een kijkje in de groene long van de regio Parkstad, de Anstelvallei, wordt uitgelegd hoe we Nieuw Ehrenstein duurzaam hebben gerestaureerd, laat bloemist Chantal zien welke bomen en heesters je tuin al in het vroege voorjaar kleuren en nog veel meer.
Aflevering 15
In deze aflevering van Natuur en Zo brengen we een bezoek aan en in enkele vennen; we zien hoe het herstel wordt aangepakt en wat het oplevert, nemen vader en zoon Pelzer ons mee naar we de tweede wijngaard op hun domein Aldenborgh, toont bloemist Chantal dat in elke tuin wel een prachtige klimplant past, en brengt moestuinman Simon ons in Romeinse sferen.
Aflevering 16
In deze aflevering van Natuur en Zo duiken we opnieuw de bossen in; we bekijken de stand van zaken nu, en blikken vooruit op het bos voor de toekomst. In Maastricht onthaasten we in Athos, een oase van rust midden in een woonwijk. Chantal laat zien dat je ook met weinig plek je eigen kruiden en groenten kunt kweken, en met moestuinman Simon Eurlings gaan we de hoogte in voor een speciaal groenproject.
Aflevering 17
In deze aflevering van Natuur en Zo kijken we naar de heideverbindingszones. Ze zorgen voor een afwisselender landschap én zijn goed voor het behoud van bijzondere diersoorten. Verder gaan we kanovaren op de Asseltse Plassen. Dat je met vaste planten de allermooiste borders kunt maken laat bloemist Chantal zien. En moestuinman Simon gaat samen met leerlingen beestjes zoeken in een tiny forest.
Aflevering 18
In deze aflevering van Natuur en Zo aandacht voor het Reigersbroek. Een gebied dat lang een landbouwfunctie heeft gehad, maar nu weer wordt omgevormd tot natte natuurparel. Chantal van Kasteeltuinen Arcen heeft tips over hoe je met vijvers je tuin kunt opfrissen en moestuinman Simon Eurlings gaat flink kliederen met kinderen, om zo zaadbolletjes te maken.
Aflevering 19
In deze aflevering aandacht voor ecoducten, bedoeld om dieren veilig een snelweg over te laten steken, maar vooral om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Chantal geeft vanuit Kasteeltuinen Arcen tips voor een klimaatbestendige tuin.
Aflevering 20
In deze aflevering geniet je van de mooie, natuurlijke rijkdom in het gebied Kaldenbroek, tussen Grubbenvorst en Lottum. Die rijkdom is er onder meer door gevarieerd beheer en dankzij vrijwilligers. Het landhuis stamt uit de 14e-eeuw en is vorig jaar flink opgeknapt. Het resultaat mag er zijn. Bloemist Chantal vindt de herfst dé tijd om in de tuin te werken.
Aflevering 21
In deze aflevering neemt Edmond je mee naar de Groote Heide in Venlo. De Maas en Rijn zorgden daar heel lang geleden voor hoogteverschillen in het landschap. Het maakte het plateau dat daardoor ontstond een geschikte plek om vliegtuigen te laten opstijgen.
Aflevering 22
Water vasthouden en vertragen zijn belangrijke elementen bij het tegengaan van extreme wateroverlast. Patrick en Robin laten in Ingendael zien hoe we de natuur hierbij als bondgenoot kunnen zien. Chantal heeft deze week aandacht voor kleur in de herfst.
Aflevering 23
Kolenzandsteen werd gebruikt voor gebouwen die vuurvast moesten zijn. Die zandsteen kwam bijvoorbeeld uit de Heijmansgroeve en de Cotessengroeve. Ook Kunradersteen en mergel zijn prima bouwpartners. In deze aflevering leer je alles over het verschil tussen deze steensoorten.
Aflevering 24
In deze aflevering aandacht voor de eikelmuis. Met een fokprogramma wordt geprobeerd deze bedreigde soort voor uitsterven te behoeden. Ze worden onder andere uitgezet op de Bemerlerberg, daar wordt hard gewerkt aan het leefgebied van de eikelmuis. Chantal gaat de bloemetjes binnen zetten bij Kasteeltuinen Arcen.
Aflevering 25
De Frankenhofmolen is van oorsprong een pre-industriële watermolen die gebouwd is aan het begin van de 17e eeuw. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gehad waaronder kopermolen, velbereidersmolen, volmolen, textielfabriek en graanmolen. Er valt dus veel te vertellen.
Aflevering 26
Aflevering 27
In de deze aflevering van Natuur en Zo laten onze beheerders zien wat de gevolgen van teveel stikstof zijn voor onze natuurgebieden.
Aflevering 28
In deze aflevering aandacht voor het Steunpunt Landschapsbeheer. Hier kunnen vrijwilligers die aan de slag willen in de natuur terecht voor informatie, materialen en hulp.
Aflevering 29
Vanwege zijn in Nederland unieke krijtbodems is er een verrassend uitgebreid ondergronds landschap in het heuvelland aanwezig, in de vorm van ondergrondse mergelgroeves. Collega’s Carlo en Gijs nemen je mee naar deze bijzondere ondergrondse wereld.
Aflevering 30
Collega’s Loek en Henk nemen je mee naar Sarsven en De Banen. Dit Natura2000 gebied is om meerdere redenen erg bijzonder.