< Bleijenbeek - Het Limburgs Landschap
default-header
HomeNatuurgebiedenBleijenbeek

Bleijenbeek

Vanaf de oprichting van Het Limburgs Landschap in 1931 werken wij door verwerving van terreinen en historische gebouwen aan de bescherming van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in Limburg. Dat eigendom is een middel en geen op zichzelf staand doel. Dat betekent dat wij in een aantal gevallen om dit doel te kunnen realiseren op andere manieren samenwerken. De bescherming en ontwikkeling van de kasteelruïne Bleijenbeek is er daar één van. Verzekeraar ASR is eigenaar. De Stichting Kasteelruïne Bleijenbeek (SKRB), onder leiding van de kleinzoon van de laatste particuliere eigenaar, kreeg het geheel van ASR in erfpacht en stond garant voor de consolidatie van het ruïnecomplex. Bij oplevering daarvan is de erfpacht en het beheer overgegaan naar Het Limburgs Landschap.

Oude grandeur in een nieuw jasje met gaten
Kasteel Bleijenbeek kent een lange en bewogen historie. Waarschijnlijk stamt het eerste kasteel hier uit het einde van de 14e eeuw. Rond 1600 stierf de bekendste bewoner van het kasteel, Maarten Schenck van Nijdeggen. In de loop der tijd onderging het kasteel een aantal veranderingen waarvan de bouw van de toren op de binnenplaats in 1704 de belangrijkste was. De Tweede Wereldoorlog was een keerpunt. Het kasteel dat in volle grandeur ruim vijf en een halve eeuw schitterde, werd in twee dagen verwoest. Bommen van de Engelse RAF veranderden het kasteel op 21/22 februari 1945 in een trieste ruïne. Fiere torens werden zielige stompen steen en de hoge ramen werden loze gaten in de gehavende muren. Na 1945 bleef het lang een troosteloze boel. Aan wederopbouw werd niet gedacht. Stenen van het verwoeste kasteel werden juist gebruikt om de eveneens gehavende pachtboerderijen in de omgeving te herstellen. Met de verkoop van de kasteelruïne aan ASR en met name door de activiteiten van de Stichting Kasteelruïne Bleijenbeek kreeg de totaal overwoekerde ruïne een nieuw leven. Er is daarbij bewust gekozen voor consolidatie in plaats van restauratie. De ruïne kreeg een nieuw jasje en werd weer beleefbaar én veilig gemaakt. De ruïne is tegenwoordig weer beleefbaar door middel van een excursie waarbij enthousiaste gidsen je meenemen naar de grandeur van weleer.

Bekijk hier de kaart met wandelmogelijkheden
De Maasduinen

De Maasduinen is een langgerekt gebied en strekt zich uit van de Gennepse Hei in het noorden tot het Zwart Water in het zuiden. Hier ligt de langste rivierduinengordel van Nederland. Deze wordt behalve door Het Limburgs Landschap ook beheerd door de gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en een aantal particuliere eigenaren. Met recht heeft een belangrijk deel van dit gebied de status van Nationaal Park. De Eckeltse Bergen en Landgoed De Hamert van Het Limburgs Landschap maken er deel van uit. Tezamen met de gebieden die ten noorden en ten zuiden van het Nationaal Park gelegen zijn kent deze langgerekte schakel van heide, bossen en vennen tussen Gennep en Venlo een keur aan wandel- en fietsroutes. De Maasduinen is een Natura 2000-gebied, de hoogste Europese beschermingsstatus.