• Juni Isabellegreend

   

   

   

   

   

    

  Lees het landschap

 • Juni Eys

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juni Houthuizer Molen

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

Persberichten

Geplaatst op donderdag, 29 november 2012

Specatulaire beelden van 'Dood doet leven' op Landgoed de Hamert.

Lees verder...
Open Limburgse Molendag
Geplaatst op dinsdag, 02 oktober 2012

Op zondag 7 oktober is de Limburgse Molendag. Ook een aantal molens van Stichting het Limburgs Landschap zijn die dag te bezichtigen tussen 11.00 en 16.00 uur.

Lees verder...
Laatste hand aan de heideverbindingen in de Maasduinen
Geplaatst op donderdag, 20 september 2012

De Maasduinen tussen Venlo en Gennep staan bekend om hun uitgestrekte heidevelden. In deze verder bosrijke omgeving ligt nog een groot aantal kleinere en minder bekende heideterreinen. Om die kleine en grote heideterreinen met elkaar te verbinden heeft Stichting het Limburgs Landschap dit vroege voorjaar heideverbindingsstroken aangelegd door de bossen van de Maasduinen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan die aanleg en worden kleinschalige plagwerkzaamheden uitgevoerd om de heideverbindingen optimaal in te richten.

Lees verder...
Lopen in het Landschap: Erg goed erfgoed
Geplaatst op dinsdag, 18 september 2012

In het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 september organiseren De 12 Provinciale Landschappen gezamenlijk voor de 9e keer ‘Lopen in het Landschap’. Tijdens dit landelijke evenement staan op tientallen locaties door heel Nederland gidsen voor u klaar om u mee te nemen op ontdekkingstocht in de natuur. Natuurlijk heeft Stichting het Limburgs Landschap ook een aantal leuke en gevarieerde wandelingen voor u op het programma staan, waarbij dit jaar de nadruk ligt op het culturele erfgoed.

Lees verder...
Kiezelsprinkhaan in Jammerdal
Geplaatst op maandag, 10 september 2012

In juli 2010 werd in het spoorwegemplacement in Rotterdam voor het eerst de kiezelsprinkhaan in Nederland waargenomen.
Afgelopen week kwamen Nelly Schouenberg en Donne Cruysberg tijdens de voorbereiding van een wandeling deze bijzondere soort tegen in het Jammerdal. Nelly en Donne zijn vrijwilligers van Stichting het Limburgs Landschap op het Infocentrum Groote Heide bij Venlo.

Lees verder...
Goed weer voor bloeiende heide
Geplaatst op donderdag, 09 augustus 2012

De regen van de afgelopen weken was voor vele vakantiegangers ronduit vervelend. Voordeel is wel dat nu de heide massaal in bloei lijkt te komen. Natuurlijk een schrale troost voor een verregende vakantie, maar wel prettig voor mensen die nog volop van de nazomer willen genieten. Augustus is DE maand om te genieten van de overweldigende paarse bloemrijkdom van de struikheide en zo heeft het slechte weer van afgelopen weken dan toch nog een positief staartje.

Lees verder...
Nieuwe toekomst Westmeerven, Hamert
Geplaatst op woensdag, 08 augustus 2012

Stichting het Limburgs Landschap gaat de komende weken aan het werk bij het Westmeerven op Landgoed de Hamert. De kwaliteit van het venwater laat te wensen over. Door hier onderhoud uit te voeren krijgen tal van typische vensoorten weer volop kansen. Wandelaars kunnen de ontwikkelingen van dichtbij volgen.

Lees verder...
Opgravingen bij ‘Oude pastorie’ in Beek
Geplaatst op dinsdag, 07 augustus 2012

Tussen Beek en Neerbeek ligt een historisch waardevol complex, de Oude Pastorie met omringende gronden. Het zijn de laatste restanten van wat ooit een grote Vroenhof was. Het was al in de 12e eeuw het bestuurlijk centrum van de Heren van Beek. Het heeft een lange geschiedenis waarvan veel bekend is in de archieven. Op oude kaarten is de structuur van het oude complex te zien. Om dat Het Limburgs Landschap het complex deels wil restaureren is ‘bewijs’ nodig of de oude afbeeldingen en kaarten wel kloppen. Op maandag  6 augustus is daarom begonnen met archeologische opgravingen door de archeologen van bureau Raap.

Lees verder...
Geplaatst op zaterdag, 14 juli 2012

Tentoonstelling Stichting het Limburgs Landschap

Infocentrum Groote Heide van Stichting het Limburgs Landschap is voor de komende maanden omgebouwd in een echt insectenparadijs. U vindt er prachtige foto’s van insecten die helpen bij de bestuiving van bloemen en planten. Dankzij deze insecten kunnen wij mensen genieten van prachtige bloemen en lekkere vruchten.

Lees verder...
Kansen voor de Grauwe klauwier
Geplaatst op zaterdag, 07 juli 2012

Jaarlijks wordt door SOVON Vogelonderzoek Nederland ‘het jaar van…’ uitgeroepen. Dit jaar staat in het teken van de klauwieren. Reden voor Stichting het Limburgs Landschap om juist voor deze karakteristieke soort extra beheermaatregelen uit te voeren. Maar er zijn meer soorten die profiteren en ook u kunt volop genieten van zo’n gevarieerd en rijk natuurlijk landschap.

Lees verder...
Hoogwatergeul Raaijweide in Venlo op ludieke wijze opgeleverd
Geplaatst op donderdag, 07 juni 2012

Op donderdag 7 juni is het provinciale Zandmaas 2-project Raaijweide officieel opgeleverd. Na 4,5 jaar voorbereiding en 1,5 jaar uitvoering is de hoogwatergeul aan de Maas in Venlo een feit. Bij deze mijlpaal werd in het veld stilgestaan door een groep genodigden, zowel financiers als uitvoerders. Hoogtepunt vormde een ludiek spel over het project: de Raaijweide Challenge.

Lees verder...
Nieuwe groene energie voor de Groote Heide
Geplaatst op dinsdag, 05 juni 2012

Afgelopen januari ontdekten een aantal vrijwilligers van Stichting het Limburgs Landschap dat de zonnepanelen op het dak van het Infocentrum waren gestolen. Einde verhaal met de groene energie voor het Infocentrum Groote Heide in Venlo. De diefstal werd opgepakt door de pers en gelukkig kwam er hulp uit verwachte hoek: de Zonnefabriek.

Lees verder...
Pannenbier voor ketelhuis Frankenhofmolen VaalsPannenbier voor ketelhuis Frankenhofmolen Vaals
Geplaatst op maandag, 28 mei 2012

De Frankenhofmolen tussen Vaals en Holset is een bijzonder industrieel monument, gelegen in een zeer aantrekkelijk landschap. Het Limburgs Landschap kocht de bouwval eind 2007 en zag zich voor de uitdaging gesteld dit bijzondere complex een nieuwe toekomst te geven. De laatste jaren is door inzet van velen de oude grandeur van het complex aan het terugkomen. Het hele hoofdgebouw is nagenoeg klaar, de laatste kozijnen komen er binnenkort in. Sinds dit voorjaar is het hele molenwerk weer functioneel na een zeer ingrijpende restauratie waarbij ook toevoerkanalen en stuwen zijn hersteld. Aan de restauratie van het woonhuis wordt in het huis nog de laatste hand gelegd. Dus er is sprake van een totale metamorfose van de bouwval.

Lees verder...
Nieuwe plekken voor zeldzame gagel op Landgoed de Hamert
Geplaatst op dinsdag, 22 mei 2012

Komende weken wordt door Stichting het Limburgs Landschap 5 hectare vochtig grasland aan de Twistedenerweg bij Wellerlooi heringericht. Er komen ondiepe plassen met gevarieerde oevers met struiken en heidebegroeiing. Het doel is om het leefgebied voor schaarse heidesoorten in Noord-Limburg uit te breiden. Het wordt landschappelijk afwisselender waardoor er meer kansen komen voor typische soorten als gagel, heikikker, heideblauwtje, koraaljuffer en de watersnip.

Lees verder...
Nieuw bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen
Geplaatst op zondag, 13 mei 2012

Nationale Parken hebben naast mooie landschappen ook extra recreatieve en educatieve voorzieningen. Vaak horen daar bezoekerscentra bij en even vaak is dat in of bij oude gebouwen. Soms wordt er ook nieuw gebouwd. Stichting het Limburgs Landschap zag zich voor een uitdaging gesteld toen zij gevraagd werd de kar te trekken voor een nieuw bezoekerscentrum voor Nationaal Park de Maasduinen. De locatie was namelijk een buiten gebruik gesteld sluizencomplex bij een voormalige zandwinplas langs de Maas. Diverse architecten beten hun tanden stuk op dit weerbarstige gebied. Johan Cornelis en André Galetzki van CéGé architecten kwamen met het idee een gebouw over de sluis te bouwen dat meteen een verbindingsbrug kon worden voor de bezoekers. Tegelijk maakte zij een totaalplan voor het hele industriële complex.

Lees verder...
<<  14 15 16 17 18 [1920  >>  

Er op uit