• Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

 • Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Persberichten

Torenmolen Gronsveld viert 400 jarig bestaan
Geplaatst op vrijdag, 06 juli 2018

 

Op 18 juli 1618 werd de eerste steen gelegd voor de Torenmolen van Gronsveld, de oudste windmolen van Limburg. Het Limburgs Landschap heeft onlangs groot onderhoud aan het complex laten uitvoeren. Op zondag 15 juli wordt met een bijzondere feestelijke Open Dag het 400 jarig bestaan gevierd. Ook u bent van harte uitgenodigd.

Tijdens de Open Dag presenteren zich op een infomarkt organisaties, die ieder op hun eigen manier zich inzetten om dit apart stukje heuvelland te beschermen. Ook voor de kinderen is er een leuk en gevarieerd programma van kruikarrace tot het wannen, vlegelen en het malen van het graan. Of bezoeken ze stiekem de boomgaard om te snoepen van de overrijpe pruimen?

 

Molenaar
De zwaaiende wieken van de molen nodigen passanten uit voor een bezoek. Ratelende tandwielen laten de molenstenen het graan malen. Leden van het Gilde van Vrijwillige molenaars controleren het hele maalproces. Het ambacht van de molenaar is onlangs aangewezen door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed. Een mooi moment om daar bij de Open Dag bij stil te staan.

 

Veel te doen
Het onderhoud van de oude hoogstamboomgaard, met nestplaats voor een paartje steenuiltjes, vraagt veel aandacht. Pomologen planten nieuwe bomen, waaronder het Gronsvelder Klumpke. Leden van de IVN-snoeibrigade zorgen voor de jaarlijkse snoeibeurt. Van het fruit wordt appel- en perensap geperst. In het bakkus brandt het vuur in de oven. Van het versgemalen meel en het fruit uit de boomgaard worden vlaaien klaargemaakt. Als de oven de juiste temperatuur heeft, worden de vlaaien gebakken.  
Onder de fruitbomen blèren de lammetjes van het Mergellandschaap omdat het moederschaap geschoren wordt. Tussen de kippen op het erf scharrelt een kloek met de kuikens van het Mergellandhoen.
Rond de paddenpoel is een groepje jonge onderzoekers bezig met vangnet en loep om de waterbeestjes te tellen.

 

Kom zelf kijken!
Leden van de Kemedie van heemkundevereniging Grueles vrolijken de bezoekers op met hun liederen uit hun musical Speul ende Zank.
U bent tussen 12.00 en 16.00 uur welkom om onder het genot van een drankje en een vers gebakken stukje vlaai te komen kijken naar al het moois wat de jarige Torenmolen Gronsveld aan de Rijksweg 90, 6228 XZ in Maastricht te bieden heeft.

Lees verder...
Cultuurfonds steunt Kasteel Arcen met 100.000 euro
Geplaatst op vrijdag, 22 juni 2018

Steun van € 100.000 via het Prins Bernhard Cultuurfonds voor Kasteel Arcen

Lees verder...
Ooievaars met jongen
Geplaatst op maandag, 14 mei 2018

 

Ooievaars vieren moederdag in Kasteeltuinen Arcen

Lees verder...
Nationale bijentelling
Geplaatst op vrijdag, 20 april 2018

Eerste Nationale Bijentelling op 21 en 22 april

In het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is nodig omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn.

 

Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Eind april kunnen er zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart, instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen zijn te vinden op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Op deze website kunnen deelnemers in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van hun telling invoeren en kan iedereen live de resultaten volgen.

 

Jaarlijks terugkerend onderzoek
Met de Nationale Bijentelling start Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek uitgevoerd door burgers, zodat wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in tuinen op verschillende plekken in Nederland. Behalve in kaart brengen hoe het gesteld is met bijen, wil Nederland Zoemt er met de Nationale Bijentelling voor zorgen dat meer Nederlanders in actie komen voor de wilde bij. Dit kan al door een bijenhotel te plaatsen of meer bijvriendelijke bloemen te planten in de tuin of op het balkon.

 

Wat is Nederland Zoemt?
Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Lees verder...
Arrivatreinen Jammerdal en Kasteeltuinen Arcen
Geplaatst op vrijdag, 23 maart 2018

 

Kasteeltuinen Arcen-trein en Jammerdaltrein in gebruik genomen. Arriva neemt je mee naar de mooiste bestemmingen in Limburg

Lees verder...
Onder de pannen
Geplaatst op woensdag, 07 maart 2018

 

Nieuw dak op hoeve Nieuw Ehrenstein

Lees verder...
Onderhoud riviernatuur
Geplaatst op vrijdag, 23 februari 2018

 

Overeenkomst voor onderhoud 3000 ha riviernatuur

Lees verder...
Nationale Postcode Loterij: ook voor natuur
Geplaatst op vrijdag, 16 februari 2018

 

Prachtige bijdrage voor natuur en landschap

Lees verder...
Januaristorm: vloek of zegen?
Geplaatst op vrijdag, 02 februari 2018

 

Januaristorm in natuurgebieden van Het Limburgs Landschap. Vloek of zegen?

Lees verder...
Natuurgrondruil
Geplaatst op maandag, 15 januari 2018

 

564 ha wisselt van eigenaar

Lees verder...
Anstelvallei nog mooier
Geplaatst op woensdag, 20 december 2017

 

Schop in de grond voor de Anstelvallei

Lees verder...
'SEIZOENEN' in Limburgs Museum
Geplaatst op woensdag, 13 december 2017
 
Limburgs Museum: ‘SEIZOENEN’ van Het Limburgs Landschap
 
Lees verder...
Open weekend NATO hoofdkwartier
Geplaatst op vrijdag, 08 december 2017
 
NAVO HOOFDKWARTIER 25 JAAR DICHT
Open weekend Cannerberg op 29 + 30 december 2017
 
Lees verder...
Toekomst voor erfgoed
Geplaatst op dinsdag, 28 november 2017

 

Wilfred Alblas ondertekende de intentie-overeenkomst namens Stichting het Limburgs Landschap.

Lees verder...
<<  1 2 [34 5 6 7  >>  

In het nieuws

Er op uit