• Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Persberichten

Mijnlampen gezocht
Geplaatst op vrijdag, 26 oktober 2018

 

Mijnlampen gezocht voor de inrichting van Nieuw Ehrenstein

 

Lees verder...
Grazen voor duifkruid en betonie
Geplaatst op donderdag, 04 oktober 2018

 

Schapen en geiten grazen voor duifkruid en betonie

Lees verder...
Populieren worden orchideeën
Geplaatst op donderdag, 27 september 2018

 

Rij populieren Fallenberg wordt gekapt

Lees verder...
Aan het werk in de Maasduinen
Geplaatst op woensdag, 19 september 2018

 

Natuurherstelwerkzaamheden in het kader van de PAS in Nationaal Park De Maasduinen

Lees verder...
Schouten verbindt natuur en landbouw
Geplaatst op zondag, 09 september 2018

 

Minister Schouten verbindt natuur en landbouw

Lees verder...
Prestigeuze prijs voor Kasteeltuinen Arcen
Geplaatst op zaterdag, 08 september 2018

 

Tweede plaats prestigieuze European Garden Award voor Kasteeltuinen Arcen

Lees verder...
Zorgen over waterschapsbelasting
Geplaatst op vrijdag, 07 september 2018

 

Zorgen terreinbeheerders over voorstellen waterschapsbelasting

Wijzigen van belastingstelsel geen verbetering

Lees verder...
Reconstructie parketvloeren Kasteel Arcen
Geplaatst op woensdag, 29 augustus 2018

 

Internationale Meester parketteurs reconstrueren originele parketvloeren Kasteel Arcen

Lees verder...
Werkzaamheden De Dellen
Geplaatst op donderdag, 23 augustus 2018

 

Aan het werk in bosgebied De Dellen

Stichting het Limburgs Landschap is dag in dag uit bezig om haar natuurterreinen zo optimaal mogelijk te beheren. Goed voor een soortenrijke natuur en daarmee meteen ook een fraaie en gevarieerde natuurlijke omgeving om volop van te genieten. In een bosrand nabij Berg, tussen de Bronsdalweg en de Mussenput, worden de komende maanden natuurwerkzaamheden uitgevoerd.

Natuur onder druk
Ondanks alle beheerinspanningen in het verleden staat de natuurkwaliteit nog steeds erg onder druk. De depositie [neerslag] van onder andere stikstof door de jarenlange hoge uitstoot afkomstig uit de landbouw, maar ook uit verkeer en industrie, zorgt nog steeds voor een sterke verzuring en vermesting. De problemen die hiermee samenhangen, worden door het rijk en de provincie onderkend. Met geld afkomstig uit de PAS [Programmatische Aanpak Stikstof], een overheidsprogramma gericht op het terugdringen van (de effecten) van stikstof in onder andere de natuur, kan Het Limburgs Landschap in een aantal bijzondere natuurgebieden daarvoor natuurherstelmaatregelen uitvoeren.

Gevarieerde bosrand
Van eind augustus tot in oktober wordt een bosrand ten noorden van Berg gekapt ter grootte van een halve hectare. Verspreid in deze bosrand blijft een aantal bomen en struiken gehandhaafd. Tevens wordt de strooisellaag van de bosrand afgeschraapt en afgevoerd. Zo worden veel voedingsstoffen afgevoerd, waardoor ruigtesoorten zoals brandnetel en bramen minder kans krijgen. Het grootste deel van de gekapte bomen en struiken krijgt in de komende jaren weer nieuwe uitlopers en vormt zo een gevarieerde struikenrand die geleidelijk over gaat naar het bos. Een dergelijke bosrand is interessant voor veel insecten, zangvogels en kleine zoogdieren.

Welkom
Door het kapwerk en het afvoeren van bomen, takhout en strooisellaag via de Brosdalweg ontstaat tijdelijk enige overlast. De paden worden na de werkzaamheden meteen hersteld. U bent en blijft van harte welkom in De Dellen.

 

Foto

Door in de dichte bosrand bomen te kappen, ontstaat er openheid en komt er weer licht op de bosbodem. Insecten, vogels en kleine zoogdieren profiteren hiervan en de wandelbeleving met omgeving wordt vergroot. Foto Stichting het Limburgs Landschap, Jan Leunissen

Mede gefinancieerd door 

logoPL fc zwart

Lees verder...
Werk in de Boshuizerbergen
Geplaatst op woensdag, 22 augustus 2018

 

Aan het werk in de Boshuizerbergen

Lees verder...
Op de bres voor de Eikelmuis
Geplaatst op donderdag, 02 augustus 2018

 

Eikelmuis, Nederlands's meest bedreigde zoogdier

Lees verder...
Torenmolen Gronsveld viert 400 jarig bestaan
Geplaatst op vrijdag, 06 juli 2018

 

Op 18 juli 1618 werd de eerste steen gelegd voor de Torenmolen van Gronsveld, de oudste windmolen van Limburg. Het Limburgs Landschap heeft onlangs groot onderhoud aan het complex laten uitvoeren. Op zondag 15 juli wordt met een bijzondere feestelijke Open Dag het 400 jarig bestaan gevierd. Ook u bent van harte uitgenodigd.

Tijdens de Open Dag presenteren zich op een infomarkt organisaties, die ieder op hun eigen manier zich inzetten om dit apart stukje heuvelland te beschermen. Ook voor de kinderen is er een leuk en gevarieerd programma van kruikarrace tot het wannen, vlegelen en het malen van het graan. Of bezoeken ze stiekem de boomgaard om te snoepen van de overrijpe pruimen?

 

Molenaar
De zwaaiende wieken van de molen nodigen passanten uit voor een bezoek. Ratelende tandwielen laten de molenstenen het graan malen. Leden van het Gilde van Vrijwillige molenaars controleren het hele maalproces. Het ambacht van de molenaar is onlangs aangewezen door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed. Een mooi moment om daar bij de Open Dag bij stil te staan.

 

Veel te doen
Het onderhoud van de oude hoogstamboomgaard, met nestplaats voor een paartje steenuiltjes, vraagt veel aandacht. Pomologen planten nieuwe bomen, waaronder het Gronsvelder Klumpke. Leden van de IVN-snoeibrigade zorgen voor de jaarlijkse snoeibeurt. Van het fruit wordt appel- en perensap geperst. In het bakkus brandt het vuur in de oven. Van het versgemalen meel en het fruit uit de boomgaard worden vlaaien klaargemaakt. Als de oven de juiste temperatuur heeft, worden de vlaaien gebakken.  
Onder de fruitbomen blèren de lammetjes van het Mergellandschaap omdat het moederschaap geschoren wordt. Tussen de kippen op het erf scharrelt een kloek met de kuikens van het Mergellandhoen.
Rond de paddenpoel is een groepje jonge onderzoekers bezig met vangnet en loep om de waterbeestjes te tellen.

 

Kom zelf kijken!
Leden van de Kemedie van heemkundevereniging Grueles vrolijken de bezoekers op met hun liederen uit hun musical Speul ende Zank.
U bent tussen 12.00 en 16.00 uur welkom om onder het genot van een drankje en een vers gebakken stukje vlaai te komen kijken naar al het moois wat de jarige Torenmolen Gronsveld aan de Rijksweg 90, 6228 XZ in Maastricht te bieden heeft.

Lees verder...
Cultuurfonds steunt Kasteel Arcen met 100.000 euro
Geplaatst op vrijdag, 22 juni 2018

Steun van € 100.000 via het Prins Bernhard Cultuurfonds voor Kasteel Arcen

Lees verder...
Ooievaars met jongen
Geplaatst op maandag, 14 mei 2018

 

Ooievaars vieren moederdag in Kasteeltuinen Arcen

Lees verder...
Nationale bijentelling
Geplaatst op vrijdag, 20 april 2018

Eerste Nationale Bijentelling op 21 en 22 april

In het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is nodig omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn.

 

Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Eind april kunnen er zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart, instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen zijn te vinden op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Op deze website kunnen deelnemers in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van hun telling invoeren en kan iedereen live de resultaten volgen.

 

Jaarlijks terugkerend onderzoek
Met de Nationale Bijentelling start Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek uitgevoerd door burgers, zodat wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in tuinen op verschillende plekken in Nederland. Behalve in kaart brengen hoe het gesteld is met bijen, wil Nederland Zoemt er met de Nationale Bijentelling voor zorgen dat meer Nederlanders in actie komen voor de wilde bij. Dit kan al door een bijenhotel te plaatsen of meer bijvriendelijke bloemen te planten in de tuin of op het balkon.

 

Wat is Nederland Zoemt?
Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Lees verder...
<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  

Er op uit