• Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

 • Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Boom wordt zitbank

Boom wordt zitbank
donderdag, 01 november 2018

 

Gevaarlijk bomen worden zitbank. Grote bomen in Cannerbos gekapt.

Het Limburgs Landschap beheert haar terreinen zo dat de soortenrijkdom vergroot wordt. Tegelijkertijd stelt zij ook al haar natuurgebieden open zodat die door mensen bezocht kunnen worden. Soms vraagt dat om maatwerk. Zo weet iedereen dat dood hout een bron van nieuw leven is. tegelijkertijd kunnen vallende takken van dode bomen gevaarlijk zijn voor bezoekers.

Om die twee belangen te verenigen heeft Het Limburgs Landschap een grote beuk in het Cannerbos bij Maastricht ingekort. Daarbij is de stam met onderste deel van de takken blijven staan. De beuk was zwaar aangetast door reuzenzwam en sterft dus af. Verder is een afstervende es met ‘essentaksterfte’ omgezaagd en die laat Het Limburgs Landschap in het bos liggen.

Nieuwe zitbank

De omgezaagde dikke es is na de kap meteen omgebouwd tot een lekkere zitbank. Bezoekers hebben vanaf daar een mooi uitzicht. Ook weten ze dat de boom in de komende decennia langzaam in de natuur opgenomen wordt en zo nieuw leven geeft. Een mooie combinatie van natuurbeheer en publieksveiligheid.

 

Een door essentakziekte aangetaste es is geveld en tot luxe zitbank omgebouwd. Foto Patrick Kloet.

 

 

Er op uit