• Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Boomfeestdag Oude Pastorie

Boomfeestdag Oude Pastorie
woensdag, 15 maart 2017
 
Bijzondere boomfeestdag in Beek
Kinderen van vier basisscholen plantten hoogstamfruitbomen bij Bezoekerscentrum Oude Pastorie 
 
Hoogstamboomgaard
Een landschap heeft verhalen in zich. Door de restauratie en ontwikkeling van Bezoekerscentrum Oude Pastorie in Beek worden die verhalen weer zichtbaar en beleefbaar. Daar hoort ook het landschapsherstel van het historisch agrarische landschap bij. Er gaat zich rondom het bezoekerscentrum een boerentuin ontwikkelen en om het historische complex heen is tijdens de Boomfeestdag van 15 maart een hoogstamboomgaard aangeplant.
 
Bijzondere combinatie
De aanplant van de hoogstamboomgaard werd door Het Limburgs Landschap gecombineerd met de start van de aanleg van een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de tien vliegeniers van een bommenwerper die op 14 oktober 1943 hier in het veld neerstortte. Het initiatief voor dit monument komt van een groep inwoners uit Beek. Schoolkinderen van vier basisscholen uit Beek waren bij deze bijzondere boomfeestdagviering betrokken. Zij hebben lessen gekregen over de geschiedenis en hebben gedichten gemaakt. Op de Boomfeestdag mochten ze hun tien ’vliegeniersbomen’ planten. Na de aanplant van deze kersenbomen die in het monument worden opgenomen, is het ontwerp van het monument gepresenteerd door de initiatiefnemers en ontwerper Jerôme Paumen. Het monument wordt op 14 oktober onthuld.
Na de tien ‘vliegeniersbomen’ werden nog 21 andere fruitbomen geplant; pruimen, appelen en peren. Vanzelfsprekend allemaal hoogstambomen omdat die bij het herstelde monument het beste passen. Beek is er met hulp van de eigen inwoners weer wat mooier op geworden.
 
Boomfeestdag OudePastorie HLI 8662Boomfeestdag OudePastorie HLI 8711
 Kinderen van vier basisscholen uit Beek hebben tijdens de Boomfeestdag op woensdag 15 maart een hoogstamboomgaard aangeplant bij Bezoekerscentrum Oude Pastorie in Beek. Foto’s: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

Er op uit