• Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Wilde ooievaars geboren

Wilde ooievaars geboren
vrijdag, 19 mei 2017
 
Wilde ooievaars geboren in Kasteeltuinen Arcen
 
 
Een paartje ooievaars [foto Gerard Evenhuis] dat hun intrek heeft genomen op een nestpaal binnen Kasteeltuinen Arcen heeft in de afgelopen dagen gezinsuitbreiding gekregen. Het is nog niet duidelijk hoeveel eieren zijn uitgekomen, het nest bevindt zich namelijk op grote hoogte.
 
Nestpaal
Vorig jaar werd er al regelmatig een wilde ooievaar gesignaleerd die op bezoek kwam bij de groep tamme ooievaars in Kasteeltuinen Arcen. Dit jaar werden al vroeg in het voorjaar twee ooievaars gespot die aanstalten maakten om hun intrek te nemen op een speciaal geplaatste nestpaal binnen het park. De nestpaal is 20 meter hoog en staat aan de rand van de grote volière van het park waardoor de ooievaars nauwelijks gestoord worden in hun kraamtijd.
 
Voeren
Aan het gedrag van vader en moeder ooievaar werd al gemerkt dat er gebroed werd. Onlangs zijn de eieren uitgekomen en vader en moeder ooievaar zijn momenteel druk in de weer met het voeren van de kuikens. Voedsel halen ze uit de vochtige graslanden en ondiepe wateren langs de Maas en in het nabij gelegen Nationaal Park De Maasduinen. Daar heeft Stichting het Limburgs Landschap via natuurherstelprojecten vochtige terreinen hersteld waar ook ooievaars op jacht kunnen naar voedsel.
 
Broedvogel
Ooievaars zijn zeldzaam als broedvogel in Limburg. Op dit moment zijn er maar drie bewoonde nesten bekend: op de kerk van Gennep, in Gaiapark te Kerkrade, en nu dus in Kasteeltuinen Arcen. Aangezien broedende ooievaars erg traditioneel zijn, is de kans best groot dat deze imposante vogels tot de vaste bewoners van het park gaan behoren.
 
Beschuit met muisjes!
Ter gelegenheid van de geboorte van de nieuwe bewoners van het park worden de bezoekers van Kasteeltuinen Arcen komend weekend getrakteerd op beschuit met muisjes bij de koffie in een van de restaurants.
 
Gratis entreekaarten voor jonge gezinnen!
De ooievaarskuikens zijn geboren tussen 4 en 9 mei 2017. Is er bij u ook een baby geboren op een van deze dagen dan trakteert Kasteeltuinen Arcen u op 2 gratis entreekaarten. Stuur uw geboortekaartje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Er op uit