• Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

Kasteeltuinen Arcen: leukste uitje

Kasteeltuinen Arcen: leukste uitje
maandag, 13 maart 2017
 
Het leukste uitje van Limburg!
Kasteeltuinen opent haar poorten op 1 april

 

Vanaf 1 april a.s. is Kasteeltuinen Arcen weer geopend voor een nieuw seizoen vol tuinbeleving. Het park is misschien wel het meest veelzijdige bloemen- en plantenpark van Europa. Begin 2017 mocht Kasteeltuinen Arcen voor het tweede jaar op rij de prijs “Leukste uitje van Limburg” in ontvangst nemen van de ANWB. We zullen ons uiterste best doen om deze titel waar te maken voor onze gasten.
 
Het door Niek Roozen ontworpen landschapspark is gesitueerd rondom Kasteel Arcen en biedt de gasten een bijzonder ensemble van cultuurhistorie en tuinarchitectuur. Het lint van tuinen en landschappen, een bezoek aan het kasteel en de vele activiteiten maken een bezoek tot een bijzonder dagje uit.
 
Nieuw
Er worden enkele nieuwe elementen aan het park toegevoegd dit jaar. Kinderen kunnen op de aangelegde Aaiweide knuffelen met boerderijdieren. Een audiotour zal de bezoekers tijdens hun wandeling voorzien van interessante verhalen en achtergrondinformatie. Afgelopen winter is ook de laatste hand gelegd aan de restauratie van o.a. het kasteel. De laatste kademuren op de kasteelhof zijn gevoegd en het bordes van het kasteel is voorzien van een nieuwe trap. Zo is de instandhouding van dit rijksmonument weer beter gewaarborgd.
 
Lentekriebels
Het seizoen start met ‘Lentekriebels’ (1 april t/m 31 mei), waarbij kleurrijke composities van tienduizenden voorjaarsbloeiers in de tuinen en in het kasteel een lentegevoel zullen opwekken [foto Gerard Evenhuis]. Op de expositie-etage van het kasteel worden twee fototentoonstellingen getoond. De inzendingen van de fotowedstrijd 2016 ‘Groen Erfgoed’ van Stichting het Limburgs Landschap en ‘door het oog van’; foto’s die fotograaf Ger van der Heijden maakte in Kasteeltuinen Arcen. Ger van der Heijden was jarenlang een van de trouwste bezoekers van het park en maakte talloze prachtige foto’s van de flora en fauna in het park. Samen met zijn weduwe is een selectie gemaakt van beelden met zijn kijk op Kasteeltuinen Arcen.
 
Steinway
Op de Bel-etage van het kasteel zal de Steinway-Welte vleugel sinds tientallen jaren weer zijn magistrale klanken laten horen. De vleugel werd het hele vorige jaar met hulp van het Prins Bernhard Cultuur Fonds, particuliere giften en Stichting het Limburgs landschap gerenoveerd en zal in samenwerking met de Nederlandse Pianola Vereniging weer gaan klinken. De meer dan 100 jaar oude zelf spelende Steinway vleugel met Welte mechaniek is een uniek instrument dat altijd verbonden is geweest aan Kasteel Arcen.
 
Ridderspektakel
Traditiegetrouw zal tijdens het Paasweekend (15, 16 en 17 april) het ‘Ridderspektakel’ plaatsvinden. Rondom het kasteel vinden er riddersteekspelen, veldslagen en wapendemonstraties plaats. De ridders en hun gevolg verblijven in kampementen op het Toernooiveld waar ook oude ambachten getoond worden. De Fossa Eugenia staat dit jaar als thema centraal tijdens dit spektakel. De Fossa Eugiana is een 17e eeuws kanaal dat in 1626 werd aangelegd door de Spanjaarden om de handel op de rivieren maas en rijn te controleren. Het project is nooit gereed gekomen en resten hiervan zijn nog te zien in Arcen.
 
Cirque de la Lune
Ook is er een nieuw evenement toegevoegd aan de kalender: Cirque de la Lune!
Een  theaterfestival dat op 22 juli in de avonduren gaat plaatsvinden in de tuinen. Een bonte stoet van artiesten op feeërieke locaties in het park met een vurige grande finale op het Toernooiveld bij de Mammoetboom. 
 
EGHN
Kasteeltuinen Arcen is onlangs toegetreden tot het prestigieuze Europese tuinennetwerk EGHN (European Garden Heritage Network). Dit netwerk bestaat uit meer dan 150 parken en tuinen in meer dan 12 Europese landen en heeft als doel landschapsparken te promoten, ervaringen uit te wisselen en nieuwe concepten te ontwikkelen. Het feit dat Kasteeltuinen Arcen gevraagd is om toe te treden geeft aan dat het park weer voldoet aan de kwalificaties van de mooiste tuinen in Europa. 

Er op uit