• April Eijsder Beemden

  Lees het landschap

 • April Cottessen2

  Geleend van onze kinderen

 • April Beeselsbroek

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • April Cottessen

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • April Cottessen1

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

Krijtlandpad

Krijtlandpad
zaterdag, 17 juni 2017
 
Krijtlandpad bij Geulhem voortaan ook door Curfsgroeve. 
 
De route van het Limburgse Krijtlandpad is ingrijpend gewijzigd. De Curfsgroeve is een nieuw hoogtepunt op het traject tussen Geulhem en Maastricht.
 
Lange-afstand-wandelroute
Het Krijtlandpad is volgens veel wandelaars een van de mooiste lange-afstand-wandelpaden van Nederland. Toch kon het tussen Geulhem en Maastricht nog een stuk beter, vonden de vrijwilligers. Ze verlegden de route naar nieuwe paden en maakten het zo spannender, afwisselender en vooral veel groener.
 
Curfsgroeve
Wandelaars over het Krijtlandpad kregen tot nu toe de Curfsgroeve nauwelijks te zien. En dat was jammer. Nu gaat de route vanuit Geulhem door het bos en via de grote trap naar het nieuwe, hooggelegen pad langs de rand van de groeve [foto Edmond Staal]. Wandelaars komen zo vanzelf op het uitzichtpunt, waar ze een prachtig zicht op de steile wanden van de groeve hebben. Het Limburgs Landschap, beheerder van de Curfsgroeve, is blij met de komst van het Krijtlandpad. “Dat zo meer mensen kunnen genieten van dit bijzonder stukje Zuid-Limburg valt alleen maar toe te juichen”, gaf Carlo van Seggelen, districtsbeheerder Zuid enthousiast aan.
 
Groene oase bij Geusseltpark
In Maastricht liepen de wandelaars van het Krijtlandpad al snel tussen de huizen door. Ook dat is nu veranderd. De route is verlegd van de winkelstraat naar een fietspad langs de rand van de stad. Met een heerlijk uitzicht op het aangrenzende Heuvelland. Daarna maakt het gebruik van de nieuwe en opgeknapte paden in het Geusseltpark rond de verscholen gelegen regenvijver. Een mooie, kleine groene oase vanwaar het nog maar een klein stukje lopen is naar het eindpunt bij het station.
 
Geel-rode markeringen
“De Stichting het Limburgs Landschap en de gemeente Maastricht waren erg bereidwillig om aan de routewijziging mee te werken, en daardoor kon het allemaal vlot worden georganiseerd”, zegt Yolanda de Boer, padcoördinator van het Krijtlandpad. Samen met Marc Onnen, markeerder van het traject Maastricht – Geulhem, ontwikkelden ze in de afgelopen maande de routewijziging. De nieuwe geel-rode markeringen zijn inmiddels aangebracht op het vernieuwde traject. Het Krijtlandpad ligt er dus weer piekfijn bij voor het zomerseizoen.
 
Op de website van Wandelnet is een volledig herziene versie van de route van het traject Maastricht – Geulhem opgenomen.
Het Krijtlandpad is ruim 90 kilometer lang en kent zes etappes. Het wordt onderhouden door een groep van zeven vrijwilligers van Stichting Wandelnet.