• Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

Monumentenerkenning

Monumentenerkenning
vrijdag, 17 maart 2017
 
Landelijke monumentenerkenning voor Stichting het Limburgs Landschap 

 

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten dat Stichting het Limburgs Landschap vanaf maart 2017 de POM-status krijgt; dat wil zeggen erkend wordt als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud.

 

Het Limburgs Landschap heeft als particuliere organisatie al decennia lang de zorg voor een groot aantal bijzondere Limburgse monumenten, waaronder 46 rijksmonumenten. Daar zijn heel grote complexen bij als kastelen zoals Neercanne, Elsloo en Arcen, wind- en watermolens, boerderijcomplexen als Nieuw Ehrenstein bij Kerkrade [foto Henk Heijligers], de boerderijen van Kasteel Montfort in Sint Odiliënberg, de Stokshof bij Baexem en de Oude Pastorie in Beek.
Een opvallend project is ook het behoud van het kloostercomplex Hoogcruts tussen Noorbeek en Slenaken. Het Limburgs Landschap is op die manier in heel de provincie actief. Ook zorgt de Stichting voor een groot aantal kleinere monumenten en archeologische vindplaatsen. Buiten deze stenen monumenten zijn er ook nog ‘groene’ monumenten op de historische buitenplaatsen als lanen, historische parken, tuinen en landschapstructuren met een geschiedenisverhaal. Kortom, Het Limburgs Landschap zorgt voor een groot aantal belangrijke Limburgse cultuurobjecten.

 

Veel zorg
In de loop der jaren heeft Het Limburgs Landschap met steun van velen een groot aantal monumenten kunnen restaureren en zo een nieuwe toekomst kunnen geven. Dat wordt breed gewaardeerd. Die steun uit de maatschappij geeft de Stichting ook extra energie om andere uitdagende projecten aan te pakken.

 

Erkenning
De door Het Limburgs Landschap gerealiseerde projecten en de professionele manier van werken zijn voor de minister aanleiding geweest om Het Limburgs Landschap de officiële POM-status te verlenen. Daartoe heeft de minister ook advies gevraagd aan de Landelijke Raad voor Cultuur. De Raad beoordeelde op de visie, het (bouw)historisch onderzoek, de gerealiseerde projecten, de inhoudelijk vakmanschap en de borging van kennis bij Het Limburgs Landschap als positief.

 

Doorgaan
Al met al is Het Limburgs Landschap zeer blij met deze erkenning. Het is een kwaliteitskeurmerk voor het werk van de Stichting. Tegelijkertijd leidt deze erkenning ook tot een vermindering van de bureaucratie rondom subsidieaanvragen voor monumentenrestauratie. Door de erkenning kan Het Limburgs Landschap zo nog efficiënter projecten aanpakken. Ook dat is goed voor de Limburgse monumenten.

Er op uit