• Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

 • Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Open Dag Nieuw Ehrenstein

Open Dag Nieuw Ehrenstein
vrijdag, 02 november 2018

 

Open Dag op 11 november Hoeve Nieuw Ehrenstein

Achter het bekende Kasteel Erenstein bij Gaiazoo in Kerkrade ligt de Anstelvallei. In die groene oase ligt het onbekende 18de-eeuwse monumentale hoeve Nieuw Ehrenstein. Dat complex wordt op dit moment ingrijpend gerestaureerd door Stichting het Limburgs Landschap. Nu het gebouw bouwtechnisch weer veilig is, wil Het Limburgs Landschap bezoekers graag kennis laten maken met dit complex. Daarom is er op 11 november van 11.00 uur tot 16.00 uur open huis. Nieuw Ehrenstein ligt aan de Nieuw-Erensteinerweg 5 in Kerkrade.

Het van oorsprong 18de-eeuwse complex is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Een deel van de enorme boerderij werd rond 1830 veranderd in een luxueuze villa. Die was zo groot dat deze later opgesplitst werd in twee woningen. De vervallen staat van het monument heeft zo zijn eigen karakter, maar er moet natuurlijk gerestaureerd worden zodat het behouden wordt, ook voor de komende generaties. Voordat de restauratie klaar is wil Het Limburgs Landschap bezoekers laten zien hoe mooi het complex is en ook hoe groot de restauratieopgave nog is.

Boerderij al aangepakt

Het boerderijgedeelte van de hoeve is dankzij steun van de gemeente Kerkrade, de provincie Limburg en het rijk al onder handen genomen zodat de ruwbouw nu te bezichtigen is. Hoewel het misschien nog moeilijk voor te stellen is, zal hier een gastvrije ontvangst komen door een eigen horecateam. Er zijn veel bijzondere bouwsporen ontdekt tijdens de restauratie. Die vertellen deels het verhaal van het gebouw. Op dit moment wordt ook het dak van de villa aangepakt om zo snel mogelijk water- en winddicht de winter in te gaan. Binnen is het nu nog een schilderachtige bouwval. Kortom een inspirerend monument met een eigen verhaal. Mensen van Het Limburgs Landschap zullen op 11 november de bezoekers door het complex leiden. 

 

Op 11 november kunnen bezoekers tijdens de open dag de voortgang zien van de restauratie van Hoeve Nieuw Ehrenstein in Kerkrade. Foto: Henk Heijligers.

Er op uit