• Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

 • Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Open weekend NATO hoofdkwartier

Open weekend NATO hoofdkwartier
vrijdag, 08 december 2017
 
NAVO HOOFDKWARTIER 25 JAAR DICHT
Open weekend Cannerberg op 29 + 30 december 2017
 
Het geheime ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht werd in december 1992, 25 jaar geleden, gesloten. In de tijd van de Koude Oorlog werd hier vanuit het hoofdkwartier de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd. Bij oefeningen werd ook de coördinatie van lucht- en landoperaties in praktijk gebracht. De sluiting van het ondergrondse militaire ‘dorp’ had aan de ene kant te maken met de ontspanning tussen Oost en West en aan de andere kant met ernstige asbestverontreiniging in het gangenstelsel.
 
Na de sluiting bleef er door een driedubbele milieuverontreiniging een groot probleem bestaan. Naast de asbestvervuiling was er namelijk ook sprake van grote en illegale ondergrondse stortplaatsen en van olieverontreiniging. Er moest geld komen voor een kostbare saneringsoperatie en ook in technische zin waren er veel problemen. Uiteindelijk kon het gangenstelsel na een intensieve saneringsoperatie van bijna tien jaar weer schoon worden opgeleverd tegen het einde van 2012.
 
Enthousiaste rondleidingen
Op dat moment kreeg de eigenaar van de mergelgroeve, Stichting het Limburgs Landschap, eindelijk de sleutel weer terug en kon een nieuwe fase in de geschiedenis van het complex ingaan. Dankzij de inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers, waaronder veel oud-medewerkers, konden er vanaf maart 2013 rondleidingen worden gegeven door deze ruïne van een NAVO hoofdkwartier. Sindsdien zijn er duizenden bezoekers de toegangspoort gepasseerd. Daarnaast werden er al een filmvoorstelling en enkele concerten gehouden en hebben ook kunstenaars, filmmakers en de pers een warme belangstelling voor dit bijzondere stukje geschiedenis getoond.
 
Open weekend 29 + 30 december
Bij gelegenheid van de herdenking van 25 jaar sluiting is de ‘NAVO-berg’ op 29 en 30 december van 12.00 – 17.00 uur geopend. Een expositie en het eerste deel van het gangenstelsel is dan vrij toegankelijk. Er worden tot 15.30 uur  rondleidingen gegeven voor € 6,00 per persoon, contant te betalen. Beschermers van Het Limburgs Landschap betalen op vertoon van hun ledenpas € 4,00 per persoon.
U vindt het voormalig NAVOhoofdkwartier door in Maastricht richting Kanne te rijden [volg Chateau Neercanne, Cannerweg 798, 6213 ND, Maastricht]. Een enthousiaste groep gidsen staat voor u klaar om de Koude Oorlog te laten [her]beleven.

Er op uit