• Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Rondom 't bakkes

Rondom 't bakkes
woensdag, 31 juli 2019

 

Bakken in houtovens en bakhuisjes: zaterdag 10 augustus

 

Kom proeven en beleven tijdens het eerste ‘Rondom ‘t Bakkes’ op zaterdag 10 augustus in Bezoekerscentrum De Oude Pastorie in Beek. Een dag over bakken in houtovens en bakhuisjes, maar letterlijk alles wat daar mee te maken heeft. Workshops, demonstraties en informatiestands, maar vooral genieten van al het lekkers wat deze dag te bieden heeft. Van historische recepten tot overheerlijke Limburgse vlaai.

 

Bakken, bakken en nog eens bakken

De bakploeg van De Oude Pastorie gaat natuurlijk in de oven van het bakhuis brood en vlaaien bakken en ook de huisleverancier, bakkerij Martens uit Beek, gaat vlaaien bakken maar dan in een mobiele houtoven. De bakploeg van BAKster Evi Rothenburg uit Reijmerstok gaat met kinderen aan de slag met het bakkerbeslag en hobbybakker John Starmans komt bakken in een zelfgebouwde mobiele houtoven van maar liefst 3600 kg. Bij De Bakwinkel uit Maasbracht kunt u terecht voor alle bakartikelen. Verder is er informatie over de historische bakhuisjes door het Aezelproject en Els Diederen.

 

Klap van de molen

Boerderij- en heemkundemuseum Schimmert komt met een kopdorser, een maalmachine en allerlei handgereedschappen rondom de graanoogst en Jack Leijssen komt met een historisch maalkoppel graan malen. Maar ook de Limburgse molenaars - het Gilde van Vrijwillige Molenaars - gaat samen met de Molenstichting Limburg u wegwijs maken in het malen van graan. Dat graan uiteindelijk meel wordt zal u niet verbazen, de molenaars van de Janssenmolen uit Oirsbeek zijn aanwezig met grote diversiteit aan meel die ook te koop is.

 

Vakwerk

Dirk Lembrechts, bouwkundig specialist op het gebied van houtovenbouw en bakhuisjesrestauratie kunt u het hemd van het lijf vragen. Maar ook aan de traditionele vakwerkbouw is gedacht, daarvoor zal Coen Eggen het aanspreekpunt zijn.

 

Fruit 

Stichting IKL gaat samen met Stichting het Limburgs Landschap workshops verzorgen over het snoeien van leibomen en [hoogstam]fruitbomen. Het Pomologisch Genootschap legt zich deze dag toe op fruitsoorten, de verwerking van fruit en het maken van confituur. Stichting Sweikeser Rèngeloat komt met hun pruimen en pruimendranken. Stichting Soleur, Stichting Oud Limburgse en EUregionale Receptcultuur, laat een heel klein deeltje van hun verzameling van duizenden historische recepten zien.

 

Speciaal voor u

Deze informatieve bakkesdag is vrij toegankelijk en vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur in het Bezoekerscentrum De Oude Pastorie [Oude Pastorie 25, 6191 HW] in Beek. Meer informatie vindt u op www.monumentenwachtlimburg.nl 

U komt toch ook?

 

Er op uit