• Februari Fossa Eugeniana

   

    

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • Februari Exaten

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Februari Arcen

   

   

   

   

   

   

   

   

    

   

  Geleend van onze kinderen

   

 • Februari Dubbroek

   

   

   

   Namens de natuur uw gastheer

Verondieping Smalbroek

Verondieping Smalbroek
woensdag, 23 januari 2019

 

Smalbroek bij Oolderhuuske soortenrijker door verondieping

Het natuurgebied Smalbroek tussen Lateraalkanaal en Marina Oolderhuuske is één van de plassen langs de Maas die door grindwinning zijn ontstaan. Meestal zijn ze erg diep, waardoor er minder bodem- en waterleven is. Wel zijn de oevers soortenrijk geworden en verblijven er veel vogels op de plassen. De Combinatie Natuurontwikkeling Maasplassen (CNM) heeft eigenaar Stichting het Limburgs Landschap benaderd om het Smalbroek minder diep te maken zodat er meer leven kan ontstaan. 

 

Voor Het Limburgs Landschap was daarbij van belang dat er alleen maar goedgekeurd materiaal in de plas gebracht zou worden en dat de eventuele verontrusting tot een minimum wordt beperkt. Ten behoeve van deze natuurontwikkeling hebben Rijkswaterstaat en de gemeente Roermond de benodigde vergunningen ook al afgegeven. De eerste werkzaamheden zijn het tijdelijk vergroten van de invaart aan de Maasoever. Na afronding van de verondieping wordt de invaart weer gesloten.

 

Twee weken

Het vergroten van de invaart zal twee weken duren. Daarbij wordt de breuksteen van de oeververharding door een kraanschip opgepakt en in het schip geplaatst. Na het afgraven van de onderliggende dam wordt de breuksteen als invaartbescherming teruggelegd op 3,5 meter diepte. 

Het bodemmateriaal wat in de plas gebracht wordt, wordt op kwaliteit gekeurd. Om de rust te behouden, wordt het materiaal via een speciaal schip, met een bodem die open kan, gelost. 

Later in het jaar zal het nieuwe materiaal via een kraan op een ponton worden gelost. Dat ponton kiest dan steeds een andere plek op de plas. De werkzaamheden zullen eind januari starten.