• Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Natuur- en bosbrandbestrijding

Natuur- en bosbrandbestrijding
donderdag, 27 februari 2020

 

Werken aan een veilig bos in het kader van natuur- en bosbrandbestrijding

 

Nederlandse en Duitse terreinbeheerders, gemeenten en de brandweer (Veiligheidsregio Limburg Noord) werken in het grensgebied nauw samen om de bossen en natuurterreinen brandveiliger te maken. Daarom worden in bos- en natuurgebieden brandcorridors ingericht zodat het gebied goed toegankelijk is voor blusvoertuigen en er in de corridor geen hout meer voorkomt dat snel brandt. In dat kader wordt er in de komende weken gewerkt bij de Lingsforterweg in Arcen en bij de Groote Heide in Venlo.

Over de gehele breedte van de corridor (30 meter inclusief de weg/het pad) aan de zuidzijde van de Lingsforterweg vanaf de rotonde tot aan de eerste woning wordt naaldhoutopslag verwijderd en worden naaldbomen gekapt.
Ter hoogte van de Groote Heide aan de grens met Duitsland wordt naaldhoutopslag verwijderd. In de strook waar bomen gekapt moeten worden, wordt vervolgens gewerkt aan nieuw loofbos en worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Daar waar door natuurlijke processen te weinig nieuwe loofbomen opkomen worden deze op termijn aangeplant. Hierdoor neemt de biodiversiteit van het gebied op termijn toe. 

 

Paden

Vanwege het gebruik van zware machines zullen enkele paden er tijdelijk slecht bij liggen. Na afronding van de werkzaamheden worden de paden hersteld. Het herstel van de paden is alleen mogelijk bij droog weer. Nadat de werkzaamheden kan het dus enkele weken duren voordat alle paden hersteld zijn. 

 

Veiligheid

Tijdens de werkzaamheden wordt gewerkt met machines en er kunnen bomen op de paden vallen. Om te voorkomen dat bezoekers in onveilige situaties terecht komen worden paden tijdelijk afgesloten. Wij willen u vragen de afscheidingen te respecteren voor uw eigen veiligheid en voor die van de aannemer.

 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Bosgroep Zuid Nederland via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het project Natuur- en Bosbrandpreventie wordt binnen het INTERREG V-A programma Deutschland-Nederland uitgevoerd door de Europese Unie, het ministerie WIDE van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, de provincie Limburg en de deelnemende projectpartners gefinancierd.

Er op uit