< Herstel kalkgraslanden - Het Limburgs Landschap
default-header
HomeProjectenHerstel kalkgraslanden

Herstel kalkgraslanden

Kalkgraslanden zijn in Nederland uitermate zeldzaam en kennen een bijzondere rijkdom aan planten en dieren. In Eys zijn en worden door Het Limburgs Landschap komende maanden enkele kalkgraslanden hersteld.

In Zuid-Limburg hebben we slechts 50 hectare kalkgraslanden. Deze schrale graslanden bieden talloze zeldzame planten en dieren levensmogelijkheden en zijn bijzonder waardevol. Als er kansen liggen om het areaal kalkgrasland uit te breiden, worden die bij Het Limburgs Landschap met beide handen aangegrepen.

The White Cliffs of Eys

In de nazomer van 2023 zijn we begonnen met de inrichting van kalkgraslanden aan het Hoge Bergpad in Eys. De te voedselrijke bovenlaag van een afgestorven fijnsparrenbosje is afgegraven en afgevoerd. Het gaat om een laag van zo’n 25 centimeter. Hierbij zijn ook de stobben en de oppervlakkig gegroeide wortels van fijnsparren verwijderd. De ondergrond is zo kalkrijk dat de steile helling wit aanziet en inmiddels bekend staat als ‘The White Cliffs of Eys’. In de zomer van 2024 is zadenrijk maaisel van een goed ontwikkeld kalkgrasland uit de buurt  uitgestrooid op de geplagde kalkbodem. De verwachting is dat volgende zomer de eerste bijzondere soorten zich al laten zien, maar het kalkgrasland heeft een aantal jaren nodig om zich volledig te ontwikkelen tot een prachtig palet aan bloemen en insecten. Aan de voet van de helling was een geul aangelegd om stenen en overtollig regenwater op te vangen. Tijdens een uitermate hevige bui op 2 mei is deze geul grotendeels dichtgeslibd. Begin juli is de geul weer uitgegraven waardoor de opvangcapaciteit is hersteld.

Herstel kalkgraslanden
Horenspad en Kromhagerweg.

Naast de helling aan het Hoge Bergpad bieden nog twee andere terreinen mogelijkheden tot herstel: tussen het Horenspad en de Kromhagerweg en daarnaast nog op een klein perceel ten oosten van de Kromhagerweg. De bovengrond blijkt door decennialang agrarisch gebruik te veel meststoffen te bevatten om kalkgrasland op te ontwikkelen. Daarom wordt hier de bovenlaag tot een diepte variërend van 10 tot 30 cm afgegraven.

Ook deze nieuw te ontwikkelen graslanden liggen op een helling, hoewel minder steil dan de die aan het Hoge Bergpad. Tijdens het afgraven worden diverse maatregelen genomen om het afstromen van overvloedige neerslag en slib te voorkomen. Zo worden dwars op de helling 8 stroken van 50 cm breed niet geplagd waardoor hindernissen ontstaan voor afstromend water. Ook worden enkele nieuwe graften en poelen aangelegd. Bovenstaande maatregelen om het afstromen van water tegen te gaan zijn in nauwe afstemming met het Waterschap Limburg tot stand gekomen.

Herstel kalkgraslanden
Vrijkomende grond

De grond die op de terreinen vrijkomt wordt verwerkt op de agrarische gronden naast de waterbuffer aan de Kromhagerweg, direct ten noorden van de wijngaard. Bestaande graften op de agrarische percelen worden met 1 tot 2 meter verhoogd en er worden nieuwe graften aangelegd en ingeplant met inheemse struiken. Hierdoor komen deze akkers vlakker te liggen en wordt afspoeling van water en grond naar lager gelegen gronden zo veel mogelijk voorkomen

Goede start

Om de ontwikkeling van de vegetatie op deze plekken een goede start te geven wordt deze zomer zadenrijk maaisel verspreid op de helling van het Hoge Bergpad dat afkomstig is van het kalkgrasland op de Vrakelberg. Ook bij de kalkhellingen aan het Horenspad en Kromhagerweg zal maaisel worden opgebracht, onder andere ook maaisel van een klein kalkgrasland aan het Horensvoetpad. De ontwikkeling van kalkgrasland zal enkele jaren duren en heeft uiteindelijk duidelijk minder afstroming dan een akker vanwege de verschillende soorten kruiden met diverse worteldieptes.

Herstel kalkgraslanden
Herstel kalkgraslanden
Lees meer over het herstel van kalkgraslanden

Bekijk de herstelwerkzaamheden

Dit project wordt uitgevoerd met steun van: