• Juli Boshuizerbergen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juli Curfsgroeve

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

 • Juli Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Juli Sarsven

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Frankenhofmolen Huys

Vakantie in een industriele molen van weleer

De Frankenhofmolen bij Holset is gerestaureerd en wacht op liefhebbers van de landelijke rust. 

 

Een vakantieplek om stil van te worden 

Als u aan komt rijden zult u het roerend met ons eens zijn dat dit een indrukwekkende plek is met een zowaar nog indrukwekkender pand. 
Frankenhof huys Henk Heijligers
Een aangezicht waar je even stil van wordt… Aan het eind van de lange oprijlaan met aan weerszijde oude bomen, ligt een gigantisch U-vormig industrieel molencomplex genaamd de Frankenhofmolen. De geschiedenis, de statigheid van het pand en de immense renovatie die dit pand heeft ondergaan, maken de Frankenhofmolen tot een zeer bijzondere vakantiewoning. 

 

Spinnerij, vollerij en wollendekenfabriek

In 2007 kocht Stichting het Limburgs Landschap de complete bouwval die de Frankenhofmolen toentertijd was. Inmiddels is het voormalig woonhuis prachtig gerestaureerd. 
Frankenhofmolen Bastiaan Maas
De Frankenhofmolen in zijn huidige staat is uit 1736, het is een oude bovenslag watermolen in het buurtschap Weijerhof bij Holset. De Frankenhofmolen vormt een bijzondere herinnering aan de hoogtijdagen van Vaals als centrum van de textielindustrie in de achttiende eeuw. Het totale molencomplex bestaat uit een groot U-vormig bakstenen gebouw. Door de geschiedenis heen is de molen als gevolg van de industriële revolutie voor diverse doeleinden gebruikt geweest. Zo is er een spinnerij in gehuisvest geweest, alsook een vollerij en een wollendekenfabriek. Het complex heeft veel te verduren gehad. Zo is het twee keer zwaar getroffen door brand, en sinds de vijftiger jaren is er in- en om de Frankenhofmolen niets meer gebeurd aan onderhoud. Dit heeft als resultaat opgeleverd dat er begin 2007 een verstild schouwspel was ontstaan van een enorme bouwval dat op instorten stond. 
Niets doen heeft echter in dit geval echter een belangrijk voordeel gehad; er zijn ook geen bouwhistorische elementen teniet gedaan door verbouwingen en vernieuwingen. 
  

Restauratie

 Frankenhof molenwerk Henk Heijligers
Sinds 2008 is er door Stichting het Limburgs Landschap met man en macht aan gewerkt om de Frankenhofmolen weer in zijn oude luister te herstellen. Met veel respect voor het gebouw is er op een duurzame manier gerestaureerd, met gebruik van veelal ecologische bouwmaterialen en historische bouwtechnieken. 
  

Heerlijke rust

Als u aan komt rijden bij het molencomplex bevindt het Huys van de Frankenhof zich in de rechter vleugel. 
U kunt de woning betreden via de binnencour of via het terras aan de oostzijde. Via de hal met de originele houten trap heeft u toegang tot de knusse woonkamer aan de voorzijde. Deze kleine maar gezellig ruimte is erg licht doordat er in alle drie de muren grote ramen zitten. Hier kunt u heerlijk onderuit gezakt urenlang kletsen met uw vrienden en familie. Er is een televisie aanwezig, maar als het goed is heeft u genoeg aan elkaars gezelschap. 
Aan de andere zijde van de hal bevindt zich de keuken die weer toegang verleend tot de achtergelegen eetkamer. De keuken is niet alleen prachtig maar ook functioneel. 
In de achterliggende eetkamer zult u waarschijnlijk veel tijd doorbrengen. Door de vele hoge ramen is deze ruimte ook weer mooi in het licht gelegen. In de eetkamer is in de schouw de originele houtkachel terug geplaatst. Het houtvuur kan dus knapperen terwijl u met uw gezelschap geniet van een uitgebreid diner aan de lange houten eettafel. 
Op de gehele begane grond ligt onder de authentieke Limburgse plavuis een vloerverwarming. Ook is er muur- en zelfs plafondverwarming aanwezig. Niets doet dus afbreuk aan de mooie leem gestuukte muren. 
 
In het totaal beschikt de Frankenhof, Huys over vijf slaapkamers en vier badkamers. Op de eerste verdieping bevinden zich drie tweepersoons slaapkamers. Alle slaapkamers zijn een lust voor het oog. Met grote raampartijen, luxe eenpersoons boxspringbedden en mooie authentieke meubels zijn ze stuk voor stuk smaakvol ingericht. 
 
Aan de oostzijde van het complex bevindt zich ook uw privé tuin en terras. Het terras ligt heerlijk beschut een halve meter onder het tuinniveau. Doordat het aan twee zijden beschut is kunt u hier heerlijk uit de wind zitten. U heeft zowel vanuit de eetkamer als vanuit de hal toegang tot de tuin en het terras. U beschikt over een afgezet stuk privé tuin dat bestaat uit een grasveld. Verder heeft u een prachtig uitzicht over de omringende velden en weiden. Uw buren zijn ver te zoeken! 
 
 

5% Beschermerskorting

Indien u Beschermer bent van Stichting het Limburgs Landschap [of minimaal 2 jaar Beschermer wordt] ontvangt u bij boeking van een van de onderstaande vakantiewoningen 5% korting op de kale huursom. U dient tijdens uw boeking te vermelden dat u Beschermer bent van Het Limburgs Landschap:

 

Vakantie boeken?

Meer informatie over de verhuur of het boeken van Frankenhof Huys vindt u bij Beaujean Vacances, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | telefoon 043-4559075.

Er op uit