Veel gestelde vragen
Op deze pagina staan veel gestelde vragen over Het Limburgs Landschap, onze werkzaamheden, natuurgebieden en monumenten. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Vanaf 2024 dienen voor alle excursies tickets gekocht te worden. Dan kan via onze activiteitenkalender. Beschermers ontvangen 2,50 korting.
Annuleren of wijzigen is alleen mogelijk tot 5 werkdagen voorafgaande aan de excursiedatum. Neem daarvoor contact op met Global Ticket via ticketsupport@cm.com of regel het zelf via www.tickets.limburgslandschap.nl/nl/ticketsupport. Hou hiervoor uw ticketnummer bij de hand.
Vanaf 2024 vermelden we deze kortingscode in ons kwartaalblad. Niet ontvangen of gemist? Neem dan contact met ons op.
Het is niet toegestaan om met een metaaldetector de gebieden van Het Limburgs Landschap in te gaan, tenzij een werknemer van Het Limburgs Landschap hier opdracht voor heeft gegeven.
Nee, honden mogen niet mee bij excursies van Het Limburgs Landschap. We maken een uitzondering voor hulphonden.
Meld een gevaarlijke situatie met foto en de zo nauwkeurig mogelijke locatie aan info@limburgs-landschap.nl.
Geef dit door via 077-4737575. Geef daarbij zo nauwkeurig mogelijk de locatie waar het vee loopt. Goed om te weten dat wij alleen galloway-runderen, konikspaarden, schapen en geiten inzetten voor begrazing in onze natuurterreinen.
Nee, er wordt geadviseerd om niet de bossen in te gaan tijdens een storm. De harde windstoten kunnen ervoor zorgen dat grote takken uit de bomen breken en omlaag vallen. Bomen kunnen zelfs helemaal omwaaien. Daarom is het gevaarlijk om tijdens storm het bos in te gaan.
Na een storm kunnen er in het bos op verschillende plekken nog losse takken in de bomen hangen, bomen kunnen nog op scherp staan en liggen er ook omgewaaide bomen over het pad. Het is dus belangrijk om goed op te letten en aan uw eigen veiligheid te denken als u al besluit om een boswandeling te gaan maken. We kunnen nooit garanderen dat het in het bos 100% veilig is, ben dus altijd alert. Blijf op de gemarkeerde routes, deze worden gecontroleerd op boomveiligheid. Sluippaden en andere toegangen tot onze natuurterreinen kennen geen controle. Dit is ook niet mogelijk over een oppervlakte van ruim 4500 ha bos en enkele honderden kilometers aan wandel, ruiter- en fietspaden.
Bij het Limburgs Landschap is wildplukken verboden en mogen geen producten uit de natuur worden geplukt. Wij vinden dat natuur er is voor de natuur zelf, en niet altijd door de mens benut zou mogen worden. Wij vinden het ook belangrijk dat er rust is in onze terreinen. Daarom mogen deze (met uitzondering van de struingebieden) alleen op wegen en paden worden bezocht. Juist het plukken van plantendelen/paddenstoelen vindt veelal buiten wegen en paden plaats.
Uitzonderingen kunnen gemaakt worden voor ‘cultuurgewassen’ zoals appels en peren in onze boomgaarden. Een initiatiefnemer kan hiervoor toestemming of een vergunning vragen via ons contactformulier of via info@limburgs-landschap.nl
Op sommige plekken in het bos zijn doorzichtige plastic kokers geplaatst rondom jonge bomen. Deze kokers zijn niet ideaal, maar wel noodzakelijk voor het beschermen van de jonge aanplant. Ze dienen vooral om de top van de boom te beschermen tegen vraat door reeën. Bovendien ontstaat binnenin de kokers een microklimaat dat helpt om de jonge boom te beschermen tegen droogte.
De kokers zijn doorzichtig omdat jonge bomen licht nodig hebben om goed te kunnen groeien. Op dit moment zijn er nog geen betere alternatieven beschikbaar, hoewel we volop experimenten met andere materialen en kennis uitwisselen met andere terreinbeheerders. Plastic is tot nu toe de beste keuze, omdat het lichtdoorlatend is, licht van gewicht en stevig genoeg om de boom te beschermen totdat deze groot genoeg is om de dreiging van vraat door reeën te weerstaan. Daarnaast breekt het plastic bijna niet af en wordt het niet aangevreten door dieren in het bos.